Új mélyponton a forint - figyelmeztető jelek

Csütörtökön 11 óra után 268,10-en napi mélypontot ütött a forint az euróval szemben. A befektetők dollárba menekülnek, pont úgy, mint a Lehman-csőd előtt.
NAPI, 2011. június 16. csütörtök, 11:22
Fotó: Napi.hu

Az összes közép-európai deviza esik, a korábban éllovas cseh korona és  lengyel zloty is veszteségeket szenvedett el az euróval szemben a mai bizonytalan hangulatban.

A mai vesztes a zloty 0,66 százalékos leértkelődéssel, a forint 0,60, a korona 0,3 százalékkal gyengült.

A devizapiacon továbbra is nagyon bizonytalan a hangulat, az euró semmit nem tudott ledolgozni reggeli veszteségeiből. Az euró/ddolálár árfolyam 1,4120 körül ingadozik.

Az SNB vártnak megfelelő kamatdöntése nem mozgatta meg a svájci frank árfolyamát, az euró/svájci 1,2121 és 1,2131 között szük sávban ingadozik. Négy napon belül már másodszor tesztelte az 1,20-as szintet, ami történelmi mélypont is egyben.

A sávjci frank a forint gyengülésének hatására átlépte a 223-as szintet is, jelenleg 223,3 a középárfolyam. (Update: fél 12-kor már 224 nél járt a kurzus.)

Ötvös Mihály a CIB senior devizakereskedője elmondta a befektetők dollárba menekülnek: nagyon megnőtt a dollár swapok iránti érdeklődés, ami már-már a Lehman-csőd előtti időket idézi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK