Új módszerrel küzdenének a tőzsdei visszaélések ellen

A tőzsdei kereskedést és kereskedőket figyelő intelligens szoftvereket tesztelnek a tőzsdék - közölte az amerikai pénzügyi szektor felügyeletért felelős Financial Industry Regulatory Authority (Finra).
MTI, 2016. október 26. szerda, 08:04
Fotó: Reuters

A New-Yorki-i Nasdaq és a London Stock Exchange már idén tervezi olyan, immár tanulni képes programok bevetését, amelyek célja a brókerek közti visszaélésgyanús párbeszédek (chat) és tranzakciók feltárása. A sikeres bevezetés után ezeket a programokat olyan bankoknak és befektetési alapkezelőknek ajánlanák fel megvételre, amelyek ezen a két tőzsdén kereskednek. A Finra jövőre fogja tesztelni hasonló programját.

Ezek a programok algoritmusok alapján tanulmányozzák az emberi viselkedést és a tranzakciókat, és kiválasztják a gyanús eseteket - mondta Tom Gira, a Finra piaci regulációs részlegének vezetője. Hasonló programok már sikeresen működnek más területeken, viszont a Finra olyan mennyiségű adatot felügyel, 50 milliárd eseményt naponta, hogy ezeknek a programoknak a használatával a téves riasztások száma kezelhetetlenné válhat.

Az intelligens, tanuló programok nem lesznek képesek feltétlenül megelőzni olyan eseményeket mint a 2010-es Dow Jones villám-krach, amikor a Dow Jones index rövid időn belül több mint ezer pontot esett. Viszont olyan visszásságokat göngyölíthetnek fel velük valós idejű elemzéssel, mint a 2013-ban történt bankközi kamat- és árfolyam-manipulációk. Ezek kivizsgálása évekig tartott a hagyományos módon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK