- A Financial Times nemrég arról írt, hogy a bankok befagyasztották a cég 300 millió eurós fejlesztési hitelkeretét. Milyen beruházásokat kellett emiatt leállítani?

- A BC hosszú távú stratégiája részeként egy új TDI-üzem, egy hozzá kapcsolódó salétromsavüzem, illetve egy sósavüzem, valamint az MDI-üzem kapacitásának bővítését terveztük. Mindezen beruházásokat egy időben végeztük volna, finanszírozásuk nagyrészt bankhitelből lett volna lehetséges. Ez volt az említett 300 millió eurós Capex-lehetőség, amit a bankok befagyasztottak. Ezen hitelek velejárója, hogy a társaság pénzügyi teljesítményétől függnek. Ahogy a BorsodChem teljesítménye a múlt év végén romlott, a bankok elzárták a csatornákat.

Az a kellemetlen helyzet alakult ki, hogy a gépeket, berendezéseket már megrendeltük, a beszállítók leszállították, mi viszont nem tudtuk kifizetni őket. Ezután egyenként meg kellett egyeznünk a beszállítókkal - akik közt számos nagy multinacionális cég van. Ők elfogadták, hogy a kifizetéseket csak 2010-ben tudjuk teljesíteni. Nagyon hálás vagyok a beszállítóknak, akik megértők voltak és támogatnak minket ezekben a nehéz időkben.

A hitelstop az MDI-bővítést nem érintette, azt az év végéig be tudjuk fejezni. A többi beruházást viszont csak akkor tudjuk folytatni, amikor a piaci kereslet megengedi. Jelenleg komoly leállások vannak, tehát meg kell várnunk, hogy ezek a kapacitások újraindulnak, azt hogyan fogadja a piac, és utána tudunk dönteni a folytatásról. A projektek mintegy 60 százalékos készültségi fokon állnak, úgyhogy kilenc hónapra van szükségünk a döntéstől számítva a befejezéshez, és a BorsodChem visszaállhat a növekedési pályára.

- Mennyiben változott a vegyipar helyzete az elmúlt fél év alatt?

- Bizonyos termékeinknél a kereslet lassan emelkedni kezdett, aminek két fő oka van. Számos kapacitást leállítottak, hogy a kínálat egyensúlyba kerüljön a kereslettel. A kínai gazdaságélénkítő programnak köszönhetően pedig ott nőtt a kereslet, így az ázsiai gyártók nem szállították a Közel-Keletre és Afrikába a termékeiket - ez lehetőséget adott nekünk, hogy megjelenjünk ezeken a piacokon. Ez elsősorban a TDI-re és a PVC-re vonatkozik. A BC emellett kiterjesztette marketingtevékenységét ezekre a területekre is.

- Mennyivel nőtt a TDI- és PVC-értékesítés volumene?

- Az eladott TDI mennyisége mintegy harminc, a PVC-é 15-20 százalékkal nőtt. PVC-eladásainkat az elmúlt 6-8 hétben speciális hatások segítették: egyes versenytársainknál technikai problémák merültek fel, leálltak vagy csökkentették termelésüket.

- Tudták-e növelni az árrésüket?

- A marzsok sajnos csak kismértékben emelkedtek, mivel valamennyi alapanyagunk ára jelentősen nőtt és ezt nem tudtuk teljes mértékben a vevőinkre hárítani. Május óta valamennyit emelkedett a TDI és a PVC ára is, de a válság előtti árrésektől még messze vagyunk. Az MDI-nél pedig egyáltalán nem tudtunk áremelést elérni, mivel még mindig túl sok a kapacitás, a kereslet pedig az építőipar részéről nagyon gyenge. A szigetelések iránt százdolláros olajár felett élénkülne meg jobban a kereslet.

- Hogy áll a PVC-üzletág eladása?

- Kiküldtük az információs memorandumokat az érdekelteknek és várunk a válaszukra, de alighanem csak a nyár végén fognak visszatérni az üzlethez.

- Milyen lépésekkel érte el a BC az éves szinten 15 millió eurós költségcsökkentést?

- A válság kezdetekor elindítottuk az első költségcsökkentő programot, ami a működés számos területét érinti. A 15 millió euró több mint négyszáz kisebb tételből áll össze, például az eddigi számos szállítócég helyett három fuvarozóval állapodtunk meg, így árcsökkentést tudtunk elérni. De nemcsak költségcsökkentést végzünk, hanem optimalizáljuk a termelési folyamatokat is

- Mi történik azzal az 550 dolgozóval, akinek korábban az elbocsátását tervezték?

- Közülük 150 fő korengedményes nyugdíjba megy folyamatosan, 2009 végéig. A többi 400 ember egyrészt olyan feladatokat lát el, amit korábban külső cégekkel végeztettünk, vagy más karbantartási, gépészeti munkákat végeznek a telephelyen, amelyekre máskor nem lett volna idő és kapacitás: például csöveket és épületeket bontanak.

- Megjelent a sajtóban, hogy fő tulajdonosuk, a Permira 78 milliárd forint osztalékot vett ki a cégből.

- Nem, a Permira egyáltalán nem vett ki osztalékot a BorsodChemből. Eredetileg a First Chemical Holding vett fel hitelt a BorsodChem megvételére. Aztán amikor ez megtörtént, a BC vett föl hitelt és a First Chemical Holdingnak osztalékot fizetett, hogy az vissza tudja fizetni a hiteleket, így a hitelek oda kerültek, ahol fedezetül szolgáló eszközök vannak. Ez egy általánosan használt technikai lépés, ami teljesen elfogadott az LBO-knál (hitelből történő felvásárlásoknál - a szerk). Vagyis a Permira nem vett ki pénzt a BorsodChemből, és elkötelezett befektetője a társaságnak.

- Mennyi a cég árbevétele és hitelállománya, és van-e remény az átstrukturálásra?

- Az árbevétel 2008 végén kicsivel egymilliárd euró fölött volt. Idén az alacsonyabb forgalom és árak miatt ez 15-20 százalékkal kisebb lehet. 2010-ben valószínűleg el tudjuk érni a 2008-as szintet. Az eladósodottságunk viszonylag magas, az év végén mintegy 900 millió euró volt, most pedig valahol 900 millió és egymilliárd között van. Folyamatosan tárgyalunk a bankokkal, beleértve az MFB-t is, az adósságok rendezéséről, és meg vagyok győződve róla, hogy augusztus folyamán meg tudunk egyezni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!