BUX
40021

Új remények Amerikában

Emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek a keddi kereskedést, a végén azonban egy kicsit alábbhagyott a lendület.

NAPI, 2010. augusztus 18. szerda, 07:42

A Dow Jones Ipari Átlag 103 pont emelkedés után 10 405 pont zárt, az S&P 500-as index 13 ponttal magasabban, 1093 ponton állt a kereskedés végén, a Nasdaq Composite 27 ponttal lett több, 2209 pont.

A piac egésze erős volt, igaz, változatlanul igen alacsony forgalom mellett, a több részvény ármozgását reprezentáló szélesebb indexek többet emelkedtek, mint a DJIA, vagy az S&P 500, s minden három emelkedő árfolyamú részvényre jutott egy csökkenő árú papír.

A szektorokat tekintve az átlagnál jobban teljesítettek a nyersanyaggyártó cégek, a vegyipari társaságok, az olajipari cégek és a szállítási vállalatok részvényei, de az átfogó emelkedésben nem volt csökkenő szektor alindex az amerikai piacon.

Piaci kommentárok szerint az emelkedés okai a friss lakáspiaci adatok és az erős ipari termelésről tanúskodó számok voltak.

Az indexeket rögtön a nyitás után jelentős pluszba rántották, egész napot a záróértékeknél jó fél százalékkal magasabban álltak, s csak az utolsó fél órában korrigáltak valamelyest az árfolyamok.

A gyorsjelentését reggel közlő Wal-Mart papírjai 1,7, a szintén reggel jelentő Home Depot részvényei 4,6 százalékkal zártak magasabban.

A Potash-ra a BHP Billiton tett felvásárlási ajánlatot, a világ vezető műtrágya gyártójának árfolyama a hírre 27 százalékkal ugrott meg, a cég egyébként kevesellte az ajánlott árat részvényeire. A vételi ajánlatot tevő cég részvényei a várt mozgást mutatták be a hírre, estek, közel 3 százalékkal.