A létrehozni tervezett új tőzsde, amely a tervek szerint az "Entreprenurs'Exchange", azaz vállalkozói tőzsde névre hallgatna, megkönnyítené a forráshoz jutást, legyen az akár részvény, akár kötvénykibocsátás. A tőzsdén a tervek szerint a cégek első nyilvános részvény és kötvénykibocsátással is megjelenhetnének, de lehetőség lesz nyilvános kibocsátás előtt átváltható kötvények bevezetésére is. Az új tőzsde, amelynek egy részét az Euronextről és az Alternextről átvezetett papírok adnák, újabb próbálkozás a szabályozó hatóságok és a tőzsdeüzemeltetők részéről arra, hogy elősegítsék a vállalati szektor növekedését a pénzügyi válságot követően. Az elképzelések szerint a piac sikeres működése enyhíthetné a kisebb és közepes méretű cégek számára a forráshoz jutást a bankok szűkülő hitelezési tevékenysége mellett is, s ezzel hozzájárulhatna a foglalkoztatottság javításához a kontinensen - íra a brit pénzügyi szaklap.

Az Euronext-en jelenleg is több, mint 900 olyan cég részvényeit jegyzik, amelyek piaci kapitalizációja nem éri el az egymilliárd eurót. A lépés részben válasz is az amerikai Jobs Act nevű törvényre, amely jelentősen megkönnyítette az amerikai kisvállalkozások számára a részvénykibocsátás útján való tőkeemelést.

A NYSE Euronext eközben keresi a lehetőségét annak, hogy a piacra bevezetendő papírok esetében korlátozza az úgynevezett nagy gyakoriság kereskedést, a számítógépek által vezérelt kereskedés, ahol egyes pozíciókat mindössze néhány másodpercre nyitnak meg. Sokan ugyanis ezt okolják a kisebb részvények árfolyamának egyre növekvő volatilitásáért. A tőzsdeüzemeltető közlése szerint keresik a lehetőségét annak is, hogy korlátozzák a bevitt ajánlatok gyors törlésének lehetőségét is, amely megszokott technika a nagy gyakoriságú kereskedést folytatók körében.

Több engedményt tennének a cégeknek

Az összes olyan funkciót, amelyet egy tőzsde betölt egy kicsit újra kell értelmezni, hogy kedvet kapjanak a kisebb cégek piacon való megjelenésre - mondta Fabrice Demarigny, a NYSE Euronext-he tartozó SME Strategic Planning elnöke alapnak. Az új tőzsde a piac teljes újjászervezését jelenti. A pénzügyi válság rámutatott, hogy a tőkepiacok nem lehetnek többé olyanok, mint korábban.

A jelenleg létező, kisebb cégek számára nyitott piacok, mint az Alternative Investment Markets az Egyesült Királyságban, vagy az Alternext a kontinensen egyelőre nem tudtak vonzó alternatívát nyújtani a forráshiányos cégek számára, ezt mutatja, hogy az elmúlt években ezeken a tőzsdéken a kivezetések száma meghaladta az új bevezetésekét.

A tervezett vállalkozói tőzsde ezért alacsonyabb bevezetési és forgalomban tartási díjak mellett működne, miközben enyhítenék a bevezetés adminisztratív terheit is. A sikerhez elengedhetetlen, hogy már az induláskor viszonylag nagy számú részvényt jegyezzenek a tőzsdén - közölte a NYSE Euronext a piaci szereplőkkel történt egyeztetéseket követően. A piac egyben előszobaként is szolgálhatna a a cégek számára ahhoz, hogy néhány év elteltével megjelenjenek valamely nagyobb tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!