A londoni értéktőzsde (LSE) felvásárolná a kanadai TMX-et, amellyel a világ negyedik legnagyobb forgalmat bonyolító és második legjelentősebb piaci kapitalizációt felmutató piaca jönne létre.

A bányászati-, nyersanyag és energiaszektort tekintve viszont egyértelműen domináns pozícióba kerülne az új börze - írja a Reuters.

A kizárólag részvénycserés tranzakció alapján a torontói tőzsde 3,2 milliárd dolláros értéken kerülne be a létrejövő csoportba, amelynek piaci értéke elérheti a 6,9 milliárd dollárt is.

Az elképzelések szerint az új társaságban az LSE 55, míg a TMX 45 százalékos tulajdonrésszel rendelkezne.

A kanadai felügyelet hozzájárulásától függő ügylet hozzásegíthetné a londoni tőzsdét az utóbbi években az alternatív platformok által lemorzsolódó piaci részesedése újbóli bővítéséhez.

Hiszen míg 2008 februárjában az LSE bonyolította a brit részvényforgalom 96,3 százalékát, idén ez az arány már csak alig 55 százalék.

A londoni börze esetében az összeolvadás stratégiaváltást is rejt, menedzsmentje 2001-2009 között még az ellenséges felvásárlások elleni védekezéssel volt elfoglalva (a Deutsche Börse, a Euronext és a Nasdaq is szemet vetett az LSE-re).

Ez az egyesülés azonban már az új menedzsment előre menekülésének stratégiáját tükrözi.

A hírt pozitívan fogadta a piac, az 1689-ben alapított LSE részvényei közel 10 százalékkal drágultak.

A bejelentést követően a Deutsche Börse és az NYSE Euronext is közös nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezték, hogy a német társaság előrehaladott tárgyalásokat folytat amerikai-európai szektortársa felvásárlásáról.

Egyesülésükkel messz a legnagyobb forgalmat bonyolító európai tőzsdeüzemeltető csoport jönne létre.

Az ügylettel évente 300 millió eurós megtakarítást érhetne el az új társaság, amelyben a tizenöt milliárd dolláros kapitalizációjú Deutsche Börse 60, míg a 9 milliárd dolláros piaci értékű NYSE Euronext 40 százalékos részesedéssel rendelkezne.

Az ügyletekkel tovább folytatódhat a tőzsdeüzemeltetők válság idejére megtorpanó konszolidációs folyamata. Nemrég a két moszkvai börze, a Micex és az RTS jelentette be egyesülési szándékát (Napi Gazdaság, 2011. február 3.).

A tegnapi bejelentések után már be is indultak a találgatások, hogy ki lehet a következő célpont.

Elemzők szerint a logikus lépés a legjelentősebb opciós tőzsde, a CBOE Holdings Nasdaq, CME, vagy éppen az ICE általi felvásárlása lehetne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!