Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a pénteki záráshoz képest - írja az MTI.

Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője az MTI-nek elmondta: a magyar piac 1 százalék feletti növekedésével nemcsak a nyugat-európai, hanem a kelet-európai országok között is jól teljesített, ennél nagyobb emelkedést Európában nap közben csak Törökországban lehetett látni.

A nap sztárja a BÉT-en a Richter részvénye volt, melynek az OTP után a második legnagyobb forgalma volt, és nap közben 5875 forinton is járt. Megjegyezte, ezt megelőzően április környékén járt 5800 forint körül a gyógyszerpapír árfolyama. Főleg az emelkedés üteme nagyon szép - tette hozzá -, október 10-én még 4730 forint volt az ára, tehát egy jó hónap alatt emelkedett több mint 20 százalékot.

A Mol 3000 forint fölé tudott kerülni, de az Aramco-kibocsátás a vezető üzletkötő szerint vonhat el pénzt az olajipari cégektől. A Saudi Aramco szaúdi állami olajcég vasárnap bejelentette, hogy 1,5 százaléknyi tulajdonrészét eladja a rijádi Tadawul tőzsdén.

A cég a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) keretében mintegy 3 milliárdnyi részvényét értékesíti 30-32 riál (8-8,53 dollár) közötti értékben, az ársáv felső határa alapján a 1,5 százaléknyi részvény értéke 104 milliárd rial, több mint 27,7 milliárd dollár. Amennyiben ez lesz a kibocsátási ár is, akkor az Aramcóé lesz minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása, megelőzve az Alibabát.

Miközben a részvénypiac kifejezetten stabil volt, a magyar fizetőeszközről ez nem mondható el. A nap elején még 334,80-on kereskedtek vele, majd nap közben majdnem 1 forintot gyengült a euróval szemben, miközben a piaci hangulat - főleg a nap elején - egyáltalán nem volt rossz. A leggyengébb szint 335,60-335,65 volt az euróval szemben, a nap végére nagyon közel került mindenkori történelmi mélypontjához.

A Mol 42 forinttal, 1,40 százalékkal 3034 forintra erősödött, 2,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,44 százalékkal 14 060 forintra nőtt, forgalmuk 4,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,68 százalékkal 440 forintra csökkent, forgalma 138,2 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 70 forinttal, 1,21 százalékkal 5865 forintra emelkedett, forgalmuk 4,8 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3949,77 ponton zárt hétfőn, ez 29,72 pontos, 0,75 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!