A Quaestor-kártalanításban érintett befektetők érdekeinek védelmére a felfüggesztés alól kivételt képeznek a befektetési jegyek visszaváltásának fedezetét szolgáló eszközértékesítések, illetve a visszaváltás lehetőségéhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése - olvasható a jegybanki közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában felfüggesztette a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. (Quaestor Alapkezelő) tevékenységi engedélyét a befektetési alapkezelésre (kollektív portfoliókezelés) és portfoliókezelésre vonatkozóan, mivel a társaság nem felel meg a tevékenységvégzéshez szükséges engedélyezési feltételeknek. Az alapkezelő minősített befolyással rendelkező tulajdonosa (a felszámolás alatt álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) ugyanis a pénzügyi szférában szakmai elismertségét végérvényesen elvesztette, így nem rendelkezhet jó üzleti hírnévvel, illetve a megbízható, gondos tulajdonosi irányítást sem képes biztosítani.

A Quaestor Alapkezelő az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek (adott esetben a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tulajdoni hányadának értékesítésével megvalósuló) helyreállításáig, de legfeljebb hat hónapig befektetési alapkezelési, illetve portfólió-kezelési tevékenységet (ideértve a foglalkoztató nyugdíjszolgáltató intézmény portfóliójának kezelését is) nem folytathat.

A Quaestor Alapkezelő által kezelt alapok befektetési jegyei a Quaestor Értékpapír Zrt., mint korábbi forgalmazó ügyfeleinek kártalanítási eljárásában is érintettek, a befektetői érdekek védelme csak akkor valósulhat meg, ha az ügyfelek befektetési jegyeiket vissza is tudják váltani. Mindezek alapján a tevékenység végzésének jegybanki tilalma alól kivételt képeznek a befektetési jegyek visszaváltásának fedezetét szolgáló eszközértékesítések, illetve visszaváltás lehetőségéhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése (pl. nettó eszközérték megállapítása).

Az MNB korábban helyszíni célvizsgálat-sorozatot indított a hazai tőkepiac számos szereplőjével szemben, melynek célja volt kiszűrni és szankcionálni azon vállalkozásokat, amelyek nem az elvárható szakmai gondossággal és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelik az ügyfélpénzeket. A Quaestor Alapkezelővel szembeni vizsgálatok során észlelt szabálytalanságok miatt a jegybank már az eljárás folyamatában ideiglenes intézkedést tett, s a befektetők védelme érdekében 2015. november 4-én felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz.

A jegybank mostani vizsgálatot lezáró határozatában - a személyi feltételek fentiekben részletezett hiányán túl - megállapította, hogy a Quaestor Alapkezelő működése során nem biztosítja az összeférhetetlennek tekinthető feladatok és felelősségek jogszabálynak megfelelő kezelését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!