Amióta 1994 óta viszonylag értelmezhető piaca létezik a kínai jüannak az amerikai dollárral szemben, azóta nem esett akkorát egy hónap alatt az ázsiai deviza árfolyama, mint most júniusban. A dollár/jüan árfolyam a hó eleji 6,4-es szintről ma hajnalban már 6,73 fölé emelkedett. Ez a júniusban négy százalékot meghaladó gyengülés ráadásul már március végén megindult, három hónap alatt meghaladta a 7 százalékot is.

Ráadásul nem is a gyengülés mértéke az, ami igazán aggasztó - mondják a különböző pénzügyi portálokon megszólaló szakértők - hanem a gyengülés mikéntje. A kínai deviza történetében ugyanis arra már volt példa, hogy egy általános eladási hullámban nagyot gyengült az árfolyam, mint ahogy arra is, hogy a kínai jegybank hirtelen leértékelte a devizát. Olyat azonban ritkán lehetett látni, mint az elmúlt két hétben, azt, hogy gyakorlatilag minden nap folyamatosan gyengül az árfolyam érdemi korrekció nélkül (pontosabban 13 kereskedési napból 11-en).

Már félnek a kereskedelmi háborútól

A kommentárok alapvetően két okra vezetik vissza a jüan gyengülését. Egyrészt a Fed kamatemelésével párhuzamosan amúgy is komolyabb tőkekivonási hullám sújtja a feltörekvő piaci eszközöket, devizákat (ezt látjuk a történelmi mélységbe hulló forintárfolyamon is). Másrészt az Egyesült Államok és Kína között egyre éleződő kereskedelmi háborús retorika miatt valóban kezd meggyengülni a befektetői bizalom a kínai gazdaság felé, és a piac tényleg kezdi elhinni, hogy a kereskedelmi korlátozások komolyabb károkat tudnak okozni a kínai gazdaságnak.

A Financial Times arról értekezik, hogy a piaci szereplők egy része szerint a kínai deviza gyengülése nem véletlen. Azt a kínai jegybank bizonyos korlátok között még elő is segíti, a gyengülő jüan ugyanis fontos eszköz lehet az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi vitában. Ha valóban ez a helyzet, akkor ezzel új háború indulhat, mégpedig az egymással versengve saját devizájukat leértékelő országok valutaháborúja.

Piaci pletykák szerint ha célja is lenne a kínai jegybanknak egy gyengébb jüan árfolyam, akkor azt minél kisebb volatilitás mellett szeretné elérni. El szeretnék ugyanis kerülni azt a 2015-2016-os leértékelődési hullámot, amely során jelentős lakossági tőkekivonás indult meg Kínából, és amely a deviza akkori gyengélkedésének keresztül öngerjesztő folyamattá vált.

Ezen múlik a forint sorsa

Az Erste Bank kommentárja szerint az egyik legfontosabb keresztárfolyammá vált az elmúlt időszakban a feltörekvő piaci devizák körében a dollár/jüan. A befektetők most ennek a rezdüléseit követik, ha arra kíváncsiak milyen a hangulat a feltörekvő piaci gazdaságokkal kapcsolatban. Ha a jüan leértékelődése megáll, akkor a fellélegezhet valamelyest a forintpiac is.

Napi.hu

Ennek a jeleit lehetett már ma reggel is tapasztalni, piaci források szerint ugyanis a keresztárfolyamban a 6,7-es szintet kiemelt figyelemmel kísérhette a kínai jegybank is, és amikor ma hajnalban e fölé emelkedett a jegyzés, akkor beavatkozott a piacon. Valóban, napon belül éles fordulat volt tapasztalható a dollár jüan keresztárfolyamban. A 6,71 feletti csúcsokról néhány óra leforgása alatt 6,66-ig jött vissza a kurzus.

Napi.hu

Ezzel párhuzamosan az euró/forint keresztárfolyamban is változás állt be. A reggeli 330 forint feletti szintekről 328 forintig jött vissza a keresztárfolyam.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!