Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Befektetők attól tartanak, hogy a globális hitelpiac esetleges összeomlása W alakú visszaesést okozhat a globális gazdasági növekedésben – derül ki a Bank of America friss alapkezelői felméréséből. A többség arra számít, hogy a következő egy év során visszaesik világgazdaság növekedési üteme, de az inflációban is csökkenést várnak és ennek megfelelően az utoljára a 2008-2009-as gazdasági válság idején tapasztalt szintekre szökött a kötvények aránya a portfóliókban.

A megkérdezett 286, összesen 728 milliárd dollár befektetésért felelős szakértő nettó 63 százaléka várja globális gazdaság gyengülését a következő 12 hónap során. Ez 28 százalékpontos romlás februárhoz képest, ekkora negatív fordulatot ilyen rövid idő leforgása alatt utoljára Oroszország Ukrajna elleni támadásának megindulását követő időszakban lehetett tapasztalni.

Hitelválság réme fenyeget

Az inflációs várakozások terén nem történt igazán változás a túlnyomó többség nettó, 84 százalék változatlanul annak csökkenésére számít 12 hónapos időtávon. A Silicon Valley Bank megroppanása és a Credit Suisse bajba kerülése, majd a rivális UBS csoport általi átvételét követően egyre többen tartanak egy kiterjedtebb hitelválság kialakulásától.

Egy nemzetközi banki hitelválság kialakulása, amely globális recesszióval párosulna jelenleg az az úgynevezett "tail risk" amelytől a legtöbb befektetőt tart. Ez a kifejezés egy olyan eseményt takar, amely kialakulásának valószínűsége ugyan alacsony, azonban ha bekövetkezik, akkor potenciálisan súlyos és veszélyes következményekkel járhat szinte az összes piacon. A felmérésben résztvevők egyébként legalább ekkora kockázatnak látják azt, hogy a magas infláció miatt a nagy jegybankok monetáris politikája túlságosan is szigorú marad.

A rossz hangulat eluralkodását jelzi, hogy a kezelt a portfóliókban az átlagos készpénzállomány továbbra is magas szinten van, 5,5 százalékon. A felmérés történetében az 5 százalék feletti szintek általában azt jelezték, hogy a következő időszakban a kockázatosabb eszközök jól fognak szerepelni. Szintén a befektetői pesszimizmust mutatja a részvények kötvényekkel szemben alulsúlyozása, ami olyan szintre jutott, amire utoljára a 2008-2009-es válság idején volt példa.

Veszélyben az ingatlanszektor

Úgy látják a befektetők, hogy a fenyegető hitelválság első áldozatai az amerikai vagy az európai kereskedelmi ingatlanpiac szereplői közül fognak kikerülni. Ennek megfeleően a portfóliók ingatlanpiaci kitettségét 2009 közepe óta nem látott szintre csökkentették. Szintén drasztikusan visszavágták a bank- és biztosítási szektor részvényeinek súlyát, s jelentősen növelték a defenzív ágazatokét. A két legkedveltebb szektor az egészségügy és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó volt.

Jelentősen felülsúlyozzák viszont a feltörekvő piaci részvényeket, de az eurózóna cégei is kaptak egy halvány túlsúlyt a portfóliókban. A szokásosnál azonban jóval kisebb súllyal szerepelnek az Amerikai és az Egyesült Királyságbeli vállalatok papírjai.

A felmérés eredményei alapján a Bank of America elemzői úgy látják, hogyha nagyon rövid távon nem köszönt be a recesszió, illetve nem lesz egy nagyobb hitelpiaci esemény, akkor a hangulat megfelelően pesszimista ahhoz, hogy akár egy komolyabb felpattanás és következhessen a pénzügy- illetve az ingatlanszektor részvényeiben.

Válságálló-e Magyarország?

Válaszol Tóth Tibor, az államháztartásért felelős államtitkár, május 26-án a MÜPA- bán. A Pénzügyminisztérium államtitkára a napi.hu konferenciájának egyik fő előadója.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!