Az amerikai részvénypiacon tapasztalt áremelkedés azt eredményezte az elmúlt években, hogy sorra lendültek ki a tőzsde értékeltségét mérő mutatószámok abba a tartományba, amely alapján ki lehetett jelenteni, az amerikai részvények nagyon drágák.

Ezúttal egy újabb, viszonylag ritkán vizsgált mutatószám adott vészjelzést, amely ugyan ritkán lendült a kritikus tartományba, de akkor megbízhatóan - írja elemzésében Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest Marketwatchon rendszeresen publikáló szakértője.

A mutatót az átlagos amerikai otthonok és az S&P 500-as index értékéből számolja rendszeresen annak megalkotója, a Sound Advice nevű tőzsdei hírlevelet szerkesztő Gray Cardiff.

A Sound Advice Risk Indicator
Kép: Marketwatch.com

Az úgynevezett kockázati indikátor eddig 1895 óta mindössze öt ízben adott jelzést, azonban ezekben az esetekben jellemzően egy komolyabb részvénypiaci lejtmenete következett, még ha nem is azonnal.

A mutató akkor jelez ciklikus túlárazottságot a részvénypiacon, amikor értéke a 2-es szint fölé emelkedik, s most pont ezt történt, akárcsak a 90-es évek végén, a dotcom lufi kipukkadása előtt. Hulbert szerint Cardiff jelzéseire azért érdemes figyelmet fordítani, mivel az általa ajánlott modellportfólió az elmúlt 20 évben megbízhatóan túlteljesítette az S&P 500-as indexet, éves szinten 2,4 százalékponttal.

A mutató mögött álló elmélet szerint a nagy befektetési eszközosztályokon belül a részvények, illetve az ingatlanok jelentik a kockázati szélsőségeket. A két eszközosztály folyamatosan küzd a befektethető tőkéért. Ha a mutató a 2-es szint fölé emelkedik, akkor a részvénypiac már felhasználta az adott gazdasági körülmények között a befektethető tőke jelentős részét,  s ez az azonnali zuhanás veszélyét hordozza magában.

Cardiff ugyanakkor maga is elismeri, hogy a mutatója nem használható rövid távú időzítési célokra a részvénypiacon. A múltban ugyanis előfordult, hogy a mutató bejelzett, s a részvénypiac ezt követően még hónapokig, akár egy-két évig is folytatta felfelé tartó útját. Ugyanakkor ezeket az időszakokat olyan áresések, esetenként összeomlások követték, amelynek során a részvényárfolyamok 50 százalékot, vagy azt meghaladó mértékben csökkentek.

A szakértő maga ezért nem is közvetlen eladási jelzésekre használja saját mutatóját, hanem arra, hogy jelezze egy-egy hosszabb részvénypiaci ciklus kezdetét, illetve végét. Az ilyen ciklusok Cardiff szerint akár évtizedekig is kitarthatnak. A mostani ciklus 2009-ben indult, amikor a mutató 0,77-nél érte el mélypontját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!