Újabb jelzés érkezett, hogy nagyon nagy baj közeleg

Ismét bejelzett egy mutató az amerikai részvénypiacon, amely az elmúlt 120 évben megbízhatóan jelezte előre a részvénypiac masszív lejtmenetét. Ez eddig a legmegbízhatóbb vészjelzésnek tűnik az elmúlt évekből.
Lovas-Romváry András, 2018. augusztus 22. szerda, 14:30
Fotó: Shutterstock

Az amerikai részvénypiacon tapasztalt áremelkedés azt eredményezte az elmúlt években, hogy sorra lendültek ki a tőzsde értékeltségét mérő mutatószámok abba a tartományba, amely alapján ki lehetett jelenteni, az amerikai részvények nagyon drágák.

Ezúttal egy újabb, viszonylag ritkán vizsgált mutatószám adott vészjelzést, amely ugyan ritkán lendült a kritikus tartományba, de akkor megbízhatóan - írja elemzésében Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest Marketwatchon rendszeresen publikáló szakértője.

A mutatót az átlagos amerikai otthonok és az S&P 500-as index értékéből számolja rendszeresen annak megalkotója, a Sound Advice nevű tőzsdei hírlevelet szerkesztő Gray Cardiff.

A Sound Advice Risk Indicator
Marketwatch.com

Az úgynevezett kockázati indikátor eddig 1895 óta mindössze öt ízben adott jelzést, azonban ezekben az esetekben jellemzően egy komolyabb részvénypiaci lejtmenete következett, még ha nem is azonnal.

A mutató akkor jelez ciklikus túlárazottságot a részvénypiacon, amikor értéke a 2-es szint fölé emelkedik, s most pont ezt történt, akárcsak a 90-es évek végén, a dotcom lufi kipukkadása előtt. Hulbert szerint Cardiff jelzéseire azért érdemes figyelmet fordítani, mivel az általa ajánlott modellportfólió az elmúlt 20 évben megbízhatóan túlteljesítette az S&P 500-as indexet, éves szinten 2,4 százalékponttal.

A mutató mögött álló elmélet szerint a nagy befektetési eszközosztályokon belül a részvények, illetve az ingatlanok jelentik a kockázati szélsőségeket. A két eszközosztály folyamatosan küzd a befektethető tőkéért. Ha a mutató a 2-es szint fölé emelkedik, akkor a részvénypiac már felhasználta az adott gazdasági körülmények között a befektethető tőke jelentős részét,  s ez az azonnali zuhanás veszélyét hordozza magában.

Cardiff ugyanakkor maga is elismeri, hogy a mutatója nem használható rövid távú időzítési célokra a részvénypiacon. A múltban ugyanis előfordult, hogy a mutató bejelzett, s a részvénypiac ezt követően még hónapokig, akár egy-két évig is folytatta felfelé tartó útját. Ugyanakkor ezeket az időszakokat olyan áresések, esetenként összeomlások követték, amelynek során a részvényárfolyamok 50 százalékot, vagy azt meghaladó mértékben csökkentek.

A szakértő maga ezért nem is közvetlen eladási jelzésekre használja saját mutatóját, hanem arra, hogy jelezze egy-egy hosszabb részvénypiaci ciklus kezdetét, illetve végét. Az ilyen ciklusok Cardiff szerint akár évtizedekig is kitarthatnak. A mostani ciklus 2009-ben indult, amikor a mutató 0,77-nél érte el mélypontját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.08.22 14:48

Ha ez igaz, akkor a zsírdisznó Orbán autógyárai mennek a levesbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html