Újabb kötvénykibocsátásra készül a magyar állam Kínában

A korábbi, úgynevezett pandakötvény értékének dupláját kínálja fel Magyarország a kínai belső piacon a napokon belül várható újabb kötvénykibocsátás során - értesült a Magyar Idők.
Domokos Erika, 2018. december 13. csütörtök, 07:13
Fotó: MTI/EPA

A jövő héten kétmilliárd jüan értékben dob piacra kötvényt a magyar állam Kína belső kötvénypiacán - mondta Chu Furong, a Bank of China európai pénzpiaci intézményekért felelős ügyvezető igazgatója a lapnak az MTI szerint. Ezzel hárommilliárd jüanra, napi árfolyamon nagyjából 123 milliárd forintra nőhet az ország kínai belpiaci kitettsége.

A várható kibocsátás azt jelenti, hogy Magyarország kihasználja a teljes hárommilliárdos licencét, amelynek értelmében először tavaly nyáron tudott kibocsátóként megjelenni ezen a piacon.

Kína csak nemrég nyitotta meg a belső piacát a külföldi kibocsátók előtt, azelőtt csak offshore értékesítésre nyújtottak lehetőséget. Azonban a pandakötvényeket kedvezőbb feltételekkel lehetett eladni, így jelentős volt a nemzetközi érdeklődés, ami végül a piacnyitáshoz vezetett.

Mostanra már egyre közelebb kerülnek a hozamszintek - mondta Chu Furong. Ezzel - írta a Magyar idők - egybevág, hogy a kormányzati álláspont szerint nincs egy esetleges újabb kibocsátás esetén preferált piacunk Kínában, mindig az aktuálisan jobb feltételeket választja forrásbevonáshoz az adósságkezelő.

A pandakötvények csekély súlyuk miatt jelképes szerepet töltenek be az adósságkezelésben, a kibocsátások inkább a keleti nyitás hangsúlyozását szolgálták - jegyezte meg a Portfolio cikkében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK