A londoni FTSE 100 index 0,93 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékos pluszban, míg a milánói FTSE MIB 0,16 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,32 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,01 százalékkal csökkent, de az FTSE Eurofirst 300 index 0,07 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,14 százalékkal kúszott feljebb.

A nap nyertesei a fogyasztásorientált autógyártó és utazási vállalatok részvényei voltak, míg a közüzemi szolgáltatók, az egészségügyi és a technológiai vállalatok a vesztesek közé kerültek.

Szerdán ismét felbolydította a piacokat kötvényhozamok emelkedése. A tízéves amerikai államkötvények hozama ismét felfelé indult, meghaladva az 1,47 százalékot, miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy elegendő vakcina áll rendelkezésre ahhoz, hogy május végéig, a tervezettnél két hónappal korábban minden felnőtt megkapja a koronavírus elleni védőoltást. A kötvényhozamok emelkedése azt jelzi, hogy a piacok bíznak abban, hogy küszöbön áll a gazdasági fellendülés a koronavírus-járvány lezárultával.

Londonban Rishi Sunak brit pénzügyminiszter, aki az alsóházban ismertette az áprilisban kezdődő 2021-2022-es pénzügyi év költségvetési tervezetét, közölte, hogy 2023 áprilisától 25 százalékra emelik a társasági adót a közpénzügyek rendbe tételét célzó kormányzati erőfeszítések részeként. Sunak közölte, hogy további 65 milliárd font értékű fiskális intézkedést tesznek a koronavírus-válság hatásainak enyhítésére, így az idei és jövő évi kormányzati intézkedések 407 milliárd font költségvetési kiadással járnak.

A nagyvállalatok közül a Vivendi, a Stellantis, a Prudential és a Persimmon szerdán közölte gyorsjelentését. A Persimmon brit építőipari vállalat 6,8 százalékkal drágult, miután előrejelzése szerint idén teljes egészében talpra áll a járvány okozta visszaesés után.

A Peugeot és a Fiat Chrysler egyesülésével létrejött Stellantis árfolyama a kezdeti emelkedésből közel 2 százalékos mínuszba fordult zárásra, miután az idei évre 5,5 és 7,5 százalék közötti működési haszonkulcs elérését tűzte ki célul.

A British Airways légitársaság anyavállalata, az IAG árfolyama 6,8 százalékkal ugrott meg délután, mivel a brit kormány további támogatást ígért működésének fenntartásához.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban vegyesek voltak az indexek. A Dow Jones ipari átlag 0,33 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,25 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,88 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul - írja az MTI.

A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,28 százalékos pluszban, 64,13 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 2,69 százalékos nyereségben, 61,36 dolláron forgott háromnegyed hatkor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,09 százalékkal, 1719,16 dollárra, az áprilisi szállítású aranyé pedig 0,77 százalékkal, 1720,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2073 dollárt adtak, 0,13 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!