Pénteken a New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a palládium ára unciánként (1 uncia = 31,1035 gramm) 0,58 százalék emelkedéssel, 1571,01 dollárom zárt.

Idén januárban a palládium a legdrágább nemesfém lett, többe került az aranynál is, először 2002 óta - írta a The Wall Street Journal.

A lap emlékeztetett arra, hogy a palládium jegyzése az év eleje óta 30 százalékkal, az aranyé 11 százalékkal nőtt.

Az arany ára pénteken 1,2 százalék csökkenéssel, unciánként 1398,71 dolláron zárt. A pénteki zárószintek alapján a palládium ára több mint 170 dollárral múlja felül az aranyét. A palládium a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém alapanyaga.

Szakértők szerint idén is kínálatot meghaladó mértékben nő a palládium iránti kereslet részben annak a hatására, hogy a környezetvédelmi erőírások szigorodása miatt bővül az autóipar palládium szükséglete például Kínában, az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Indiában.

A globális palládiumhiány azonban várhatóan mérséklődik, mert a fém második legnagyobb előállítója, Dél-Afrika növeli a termelését.

A világ legnagyobb palládiumtermelője az orosz Nornickel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!