A tranzakció lényege a kamatterhek csökkentése, így kevesebb kamatot kell az államnak a következő öt évben fizetnie, több más kiadásra jut lehetőség a költségvetésből.

A korábban kibocsátott dollárkötvények kamata rosszabb volt, az ország még kockázatosnak minősült, viszont jelenleg az ezekért cserébe kibocsátott euró alapú állampapír alacsonyabb kamatkiadást eredményez - ismertette Hornung.

A kormány célja a GDP arányos államadósság folyamatos csökkentése. Az adósság szerkezete is folyamatosan változott az elmúlt években, több mint 50 százalékról 24 százalékra mérséklődött a devizaadósság 2017 első fél év végére. Az államadósság devizaszerkezete a tranzakcióval nem változik, dollár helyett eurót bocsátottak ki - mondta.

(Fotó: Shutterstock)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!