Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már akár júniusban bevezethetik a Budapesti Értéktőzsdére a Wáberer György tulajdonában álló ingatlanbefektetési társaság, a BILK Logisztikai Zrt. részvényeit - mondta az üzletember a portfolio.hu-nak adott interjújában. A bevezetést megelőző tranzakció során a társaság részvényeinek 25-49 százalékát értékesítenék. A bevezetés elsődleges indoka az, hogy így szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakulhatna a cég, amely mentesül a társasági és iparűzési adó fizetésének kötelezettsége alól.

A BILK Logisztikai Zrt.-t 15 évvel ezelőtt zöldmezős beruházásként kezdték el fejleszteni, s mára az ország egyik legnagyobb logisztikai parkjává nőtte ki magát.

Wáberer Lívia, a cég vezérigazgatójának elmondása szerint a BILK egy olyan logisztikai park, ahol az ellátási lánc meghatározó szereplői raktározzák, majd szerteágazó logisztikai szolgáltatások igénybevételével kezelik, végül a végfelhasználókhoz kiszállítják az árukat. A BILK a legfontosabb nemzetközi árufuvarozási folyosók kereszteződésében fekszik. A logisztikai raktárkomplexum jelenleg összesen több mint 182 ezer négyzetméter raktár- és irodakapacitással rendelkezik. A kihasználtság 98,4 százalékos. Tavaly vásároltak a már meglévő 70 hektárhoz egy 7,4 hektáros területet, amelyen a következő években további 30 ezer négyzetméteres fejlesztést terveznek megvalósítani.

A társaság árbevétele tavaly 3,5 milliárd forint volt, ennek 70 százalékát adják az ingatlan-bérbeadásból származó bevételek, összegszerűen 2,5 milliárd forintot. A BILK ingatlanjaira egy neves nemzetközi szakértő céggel készíttettek értékbecslést, ők az aktuális ingatlanpiaci helyzetet tükröző értékelést adtak a vállalat ingatlanvagyonára, tőkeszerkezete optimális, a hitel nagysága a törvényi maximum alatt van jóval - fejtette ki a vezérigazgató.

Mivel a cég bevételei és kiadási is euró alapúak, ezért a tervek szerint a későbbiekben majd részvényeseknek is euróban fizetnének osztalékot. A kifizetendő osztalék minimális nagyságát a SZIT-ekre vonatkozó szabályozás adja, e szerint a nyereség minimum 90 százalékát fel kell majd osztani a részvényesek között. Tavaly a vezérigazgató elmondása szerint a cég 1,2 milliárd forintnyi nyereséget ért el alaptevékenységéből.

Wáberer György szerint a készülő részvénykibocsátással elsősorban a hazai magánbefektetőket szeretnék megcélozni.

Wáberer György a Napi.hu kiadásában megjelent A 100 leggazdagabb 2018-as listáján a 11. helyet foglalta el mintegy 84 milliárd forintra becsült vagyonnal.

A kép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!