Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Szerdán visszatértek a recessziós félelmek a tengerentúli börzékre, amit elsősorban a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adat váltott ki, amely szeptemberben 1,2 százalékos csökkenést mutatott az Egyesült Államokban, szemben a 0,7 százalékos előrejelzéssel. Csak olaj volt a tűzre Ben Bernanke Fed elnök azon kijelentése, miszerint az amerikai gazdaságot komoly veszély fenyegeti a pénzügyi válság elhúzódásával.

A Dow Jones erre bebizonyította, még mindig képes a 700 pontot meghaladó esésre. A nap végére történetének második legnagyobb, 733 pontos, százalékban pedig az 1987-es hitelválság óta legrosszabb 7,8 százalékos zuhanás jutott neki osztályrészül. Ezzel ismét a 9000 pontos lélektani határ alatt, 8577,91-en zárta a szerdát.

A többi fontos mutató sem teljesített jobban. A Nasdaq Composite gyakorlatilag lenullázta hétfői 11 százalékot meghaladó raliját, 8,5 százalékot zuhanva 1628,33 ponton végzett, míg az S&P 500 pedig 9 százalékos esés után 907,84 ponton fejezte be a szerdai kereskedést.

Pedig napközben viszonylag kedvező céges adatok láttak napvilágot. A piaci értéke alapján a legnagyobb amerikai banknak tartott JP Morgan Chase harmadik negyedéves profitja 84 százalékkal, 527 millió dollárra, azaz részvényenként 11 centre esett az egy évvel korábbi 3,4 milliárdos, azaz részvényenkénti 97 centről, ám erdménymutatói még így is meghaladták a veszteségről szóló elemzői várakozásokat. Ám ez sem volt elég, a pánik uralta nap végére 5,5 százalékot zuhant árfolyama.

Ezen felül a Wachoviát felvásárló Wells Fargo harmadik negyedéves eredménye is a vártnál jobbra sikeredett, a nagy eladási hullámot azonban megúszta, csupán fél százalékot gyengültek papírjai.

A Dow Jones indexkosarának 30 tagja közül csupán a Coca-Cola volt képes erősödni a vérzivataros napon. Harmadik negyedéves beszámolója túlszárnyalta az elemzői várakozásokat és árfolyama 1,1 százalékot emelkedett.

A határidős nyersolajat már recesszióra árazták, mintegy 5,2 százalékot gyengülve tizenhárom hónapos mélyponton, 74,54 dolláron zárt - ezzel magával rántva az olajszektort is. A legnagyobbak közül az Exxon Mobil 14, míg a Chevron 12,5 százalékot estek, a kisebb vállalatok között azonban nem volt ritka a 20 százalékot meghaladó zuhanás sem.

A decemberi határidős arany unciánként 50 centet esve oldalazott az NYMEX-en, 839 dolláron zárva a szerdát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!