Heti kitekintés .

Az elmúlt hét folyamán a következő, 2014-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetéssel kapcsolatos politikai megegyezés hiányában részlegesen leálló amerikai kormányzat adott okot aggodalomra a nemzetközi piacokon; míg a lehetséges kompromisszum hiányában az Egyesült Államok forrásai már október 17-én elfogyhatnak; így a piaci fókusz középpontjában a költségvetési kérdések mellett az adósságplafon lehetséges megemelése állhat majd.

A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai kormányzat leállása miatt több makroadat közzététele is későbbre csúszott, míg a leállás alatt a kormányzati adatgyűjtések is szünetelnek, így bár az előttünk álló héten érkező adatsorok esetében is számíthatunk késedelemre, egy lehetséges politikai kompromisszum után újabb csúszások sem zárhatóak majd ki az amerikai makroadatok közzétételében.

Közeledik az adósságplafon megemelésének határideje: Jacob Lew pénzügyminiszter pedig igencsak gondterhelt
Kép: Admiral Markets

Továbbra sincs megegyezés az amerikai költségvetésről, így az előttünk álló hét kiemelt témája ismét az Egyesült Államok költségvetésével kapcsolatos politikai csatározások lehetnek majd. Konszenzus hiányában a befektetői aggodalom középpontjába az adósságplafon kérdése kerülhet majd: mivel Jacob Lew pénzügyminiszter szerint október 17-ére merülhetnek ki az USA többletforrásai, utána az adósságplafon megemelésének hiányában kvázi-csődesemény állhatna elő.

Amennyiben az amerikai politikusoknak sikerülne megegyezésre jutniuk a költségvetési kérdésekben: az elmúlt héten elmaradt építőipari költekezés- és gyári megrendelés-állomány statisztikái mellett a várva-várt szeptemberi Nonfarm Payrolls mutató is publikálásra kerülhetne. Mindemellett ha a kormányzat részleges leállása a héten is folytatódik, abban az esetben nem kerül közzétételre a keddi külkereskedelmi egyenleg-, a szerdai nagykereskedelmi készletek-, a csütörtöki importárak és szövetségi költségvetési beszámoló-, valamint a pénteken esedékes termelői árindexek és kiskereskedelmi forgalmi adatsorok sem.

 

Bár a Fed kötvényvásárlási műveleteinek tervezett csökkentését egyelőre háttérbe
szorították a költségvetési viták, azonban a politikai fiaskó árnyékában a hét egyik fontos eseménye minden bizonnyal a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán érkező jegyzőkönyve lehet majd, miután az amerikai jegybank szeptemberben a piacok számára váratlanul mégsem szűkítette az eszközvásárlások havi 85mrd dolláros keretösszegét.

A jegyzőkönyvből leginkább azok a részletek számíthatnak kiemelt befektetői érdeklődésre, amelyek a QE lehetséges csökkentésének megkezdésére-, illetve ennek pontos feltételeire utalhatnak. A héten hivatalosan is megkezdődik a tengerentúli gyorsjelentési szezon: kedden az Alcoa-, majd pénteken a JP Morgan és a Wells Fargo beszámolóira koncentrálhatnak a tengerentúli befektetők.

Bár az amerikai jegybankárok korábban részben a munkaerőpiac javulásához rendelték hozzá a stimulus mérséklését, így a helyzetet -és a Fed jegybankárainak tisztánlátását- is bonyolíthatja a kormányzati leállás következtében később publikálásra kerülő Nonfarm Payrolls adat; így amennyiben a költségvetési huza-vona folytatódna, további foglalkoztatottsági adatsorok hiányában a heti munkanélküli segélykérelmek száma újra jelentős érdeklődésre tarthat majd számot. (A heti munkanélküli kérelmek a szokásos ütemben, csütörtök délután kerülnek majd közzétételre).

Kép: Admiral Markets

Az előzetes piaci konszenzus csupán minimális emelkedést valószínűsít a heti munkanélküli segélykérelmek esetében Forrás: tradingeconomics.com

Európából kedden a német külkereskedelmi-, valamint a pénteki német inflációs statisztikákat érdemes kiemelni: míg bár változtatásra nem számítunk a Bank of England csütörtöki kamat-meghatározó ülésén; így ebben az esetben az angol jegybank által követett iránymutatásban (forward guidance) bekövetkező változások bírhatnak jelentőséggel a piacok- és a font spekulánsok számára.


Devizapiaci kitekintés

A bankközi devizapiacon a hét első napján továbbra is az amerikai költségvetési aggodalmak álltak a piaci fókusz középpontjában: a dollár gyengülésével párhuzamosan -a tengerentúli költségvetési problémák megoldásának hiányában- a befektetői kockázatkerülés-, illetve menedék-keresés maradhat jellemző.

A japán jegybank pénteki ülésén a várakozásokkal összhangban nem változtatott a monetáris politikai irányvonalán; így a kamat mellett az eszközvásárlások keretösszegét is szinten tartotta a Bank of Japan. A jegybankárok folyamatosan vizsgálják majd a korábban elfogadott, fogyasztási adóemelés következményeit ellensúlyozni hivatott fiskális stimulus hatásait; így míg a piaci szereplők többsége szerint további monetáris élénkítés csupán a 2014-es év első felében valószínű: rövid távon alighanem az amerikai költségvetési problémák, és az ezáltal felerősödő befektetői menedék-keresés mutathat majd utat a jen számára is.

A Világbank visszavágta a kínai gazdaság idei, és 2014-es évre vonatkozó növekedési előrejelzéseit. A szervezet állásfoglalása alapján a kínai gazdaság 7,5%-os ütemben növekedhet majd a korábbi 8,3%-os előrejelzéssel szemben 2013-ban; míg a Világbank ajánlása szerint a kínai döntéshozóknak a hitelezés kordában tartása mellett a pénzügyi szabályozás kérdéseiben is előrelépést kellene elérniük.

A heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!