Újabb adóssághegy borulhat a piacra

A legnagyobb private equity csoportok mintegy 400 milliárd dollárnyi adóssághegyet halmoztak fel az elmúlt években, amelyet a következő öt év folyamán kellene visszafizetniük. Ez megkérdőjelezi a a legnagyobb felvásárlási sztorik jövőjét is, s nyomás alá helyezheti a vállalati kötvények piacát.
NAPI, 2009. augusztus 3. hétfő, 13:00
Fotó:

A Financial Times szerint a cégek a hitelek nagy részét 2005 és 2007 között vették fel. A 400 milliárd dollárnyi hitelből 21 milliárd dollárnyi a következő két évben jár le. A neheze csak ezután következik: 50 milliárd dollárt kellene a felvásárlásokra is szakosodott cégeknek 2012-ben visszafizetniük, 115 milliárd dollár 2013-ban lesz esedékes, 2014-ben 192 milliárd törlesztendő az S&P felmérése alapján.

Mivel a hitelkínálat továbbra is szűkös, az elérhető források pedig drágák, ezért a private equity cégeknek új módszereket kell kitalálniuk adósságaik törlesztésére. Ilyen lehet a tőkeemelés ezekben a társaságokban, a portfólióban lévő cégek értékesítése stratégiai befektetők számára, vagy adósságaik diszkontáron történő visszavásárlása. S persze nem utolsó sorban megpróbálhatják hiteleik lejáratát kitolni.


Henry Kraivs, a Kohlberg Kravis Roberts egyik alapítója rámutat, minden portfóliójukban lévő cégnél szándékukban áll ilyen típusú lépéseket tenni, s a termelődő cash-flowt amint lehet hiteltörlesztésre fordítják. A KKR már számos cégénél csökkentette a hitelek nagyságát, a holland chipgyártó NXP-től kezdve a német műsorszoró cégig, a ProSiebenSat 1-ig.


A sürgős finanszírozási igény a magas hozamú kötvények piacára kényszerítheti a cégeket, amelyek virtuálisan 2007 közepe, a hitelválság kirobbanása óta nem nagyon funkcionálnak - írja az FT. A magas hozamú vállalati kötvények kibocsátása Európában és az Egyesült Államokban 2007 közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett a Dealogic adatai szerint.

A hatalmas mennyiségű újabb kötvény kibocsátása ugyanakkor nyomás alá helyezheti a vállalati kötvénypiacot, amelyet szakértők az egyik legígéretesebb befektetési terepnek tartottak még az év elején.


A Borsodchemet felvásárló Permira egyik vezetője ugyanakkor optimistán nyilatkozott az ügyben. Szerinte a legtöbb esetben az általuk felvásárolt cégek képesek annyi nyereséget termelni, hogy csökkentsék hiteleik nagyságát és hiteleik refinanszírozása is megoldott. A private equity cégek - mont mondta - időben felismerték a problémát és megtették a szükséges lépéseket annak kezelésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK