Újabb alap omlott össze - zuhantak a tőzsdék

A Carlyle Capital nem tudta teljesíteni a hitelezők követeléseit.
NAPI Online, 2008. március 13. csütörtök, 09:45
Fotó:

A Fed likviditásbővítő csomagjának bejelentését követően kialakult felhőtlen optimizmus már a múlté, csütörtökön újra meredeken zuhantak a távol-keleti részvénypiacok. A japán Nikkei 225 például 3,3 százalékkal esett, míg a hongkongi Hang Seng 3,9 százalékkal, a régiót átfogó MSCI Asia Pacific Index 2,1 százalékkal hanyatlott.

A lejtmenet legfőbb kiváltó oka a tovább eső dollár - ez csökkenti a távol-keleti exportőrök nyereségét - és az elromló amerikai tőzsdei hangulat mellett az volt, hogy a Carlyle Capital nevű hedge fund bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni a hitelezők mintegy 400 millió dolláros követeléseit, így nem marad más út mint a felszámolás és a alap eszközeinek értékesítése.

A Carlyle tőkeáttételből vásárolt jelzáloghitel-alapú eszközöket, melyek jelentős árfolyamesést szenvedtek el az elmúlt hónapokban. Az alap még megpróbált belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, és kérte a hitelei átütemezését, de a hitelezők nemet mondtak.

A Bloomberg által megszólaltatott alapkezelők az eset kapcsán hangsúlyozták, hogy a piaci szereplők keveset tudnak a hedge fundok pozícióiról és az általuk vállal kockázatról, így nem lenne meglepő, ha a Carlylet újabb alapok bedőlése követné. Ez természetesen jelentős kockázatot jelent a részvénypiacokra nézve, így nem csoda ha az árfolyamok meredeken estek a Távol-Keleten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK