Az INA a legnagyobb horvát energiacég, míg a vevő a Gazprom lehet a hírügynökség szerint, cikkük címe: "Washington próbálja megfékezni Magyarország Kreml-körüli pályára sodródását". A cikk amerikai forrásokra hivatkozva felidézi, hogy Orbán intézkedései közt az amerikaiak kifogásolták a bírók nyugdíjazását, a bankadót, de megemlíti a netadó elleni tüntetéseket és a kitiltási botrányt is - idézi a cikket az Index.

Washingtont elsősorban a Magyarország és a Kreml közötti egyre szorosabb kapcsolat aggasztja - teszik hozzá, emlékeztetve, hogy Magyarország szeptember óta beszüntette a földgázszállítást Ukrajna irányába, ami ellentétes az EU erőfeszítéseivel, hogy támogassa Ukrajnát. Közben a Déli Áramlat megépítése mellett is újra kiálltak.

A Reuters szerint az amerikaiak a horvát kormánynál is igyekeznek közbenjárni, hogy megakadályozzák a Mol Nyrt. 49 százalékos részesedésének orosz kézbe kerülését. (A magyar államnak 24,7 százalékos részesedése van a Mol-ban.) A részesedés megszerzésével megvetheti a lábát a Gazprom az Európai Unión belül - írják. A cikk szerint a Gazprom nem is titkolja, hogy szívesen megvásárolná az INA-t. Ahhoz, hogy 50 százalék feletti részesedésük legyen, a Mol tulajdonrésze mellé kéne vásárolniuk a zágrábi tőzsdén forgó öt százaléknyi részesedésből is. "Az INA-részesedés eladása lehetséges opció" - nyilatkozta a Mol. Az ügyről bővebben az Index-cikkében olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!