Újabb baj várható a magyar alapoknál

A kedvezményes devizahitel-végtörlesztés erőteljesen morzsolja majd a lakossági megtakarításokat, így a megtakarítási ráta a 2010-es 6 százalék után várhatóan nem éri el a becsült 7,9-es mértéket. A nyugdíjpénztári vagyonátadás után újabb összegek áramlanak majd ki a befektetési alapokból is, 2012-től azonban már megindulhat egy lassú növekedés - véli a Pioneer Alapkezelő.
NAPI, 2011. október 20. csütörtök, 10:55
Fotó: Napi.hu

Az idei visszaváltás elsősorban a pénzpiaci, a kötvény-, valamint a nyíltvégű ingatlanalapokat fogyaszthatja 100 milliárd forint körüli összegben, jövőre pedig a kiköltekezés miatt a kisebb összegű, rendszeres megtakarításokra épülő alapok, valamint a tőke és hozamvédett konstrukciók lehetnek népszerűek a Pioneer Alapkezelő szerint.A meglévő, 5500 milliárd forint értékű lakáscélú devizahitel állomány körülbelül ötödét, azaz 1100 milliárd forintot fizethetnek vissza a közvélemény kutatások szerint azok, akik élnének az év végéig fennálló kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. A megtakarításokat várhatóan több százmilliárd forinttal olvasztó visszafizetési-akció nem hagyja majd érintetlenül a lakosság befektetési jegy-állományát sem, de hatása a különféle alapokra eltérő lehet. A részvényalapok vagyona valószínűleg kisebb mértékben fogy majd, mert a tőzsdei árak esése miatt jelentős veszteséget realizál az, aki most száll ki egy ilyen alapból. Kevésbé veszélyezteti a soron kívüli visszaváltás a tőke- és hozamvédett alapokat is, ezeknél ugyanis a tőkevédelem a futamidő végére szól, így az idő előtti visszaváltás viszont árfolyamveszteséggel járhat. A pénzpiaci és kötvényalapok azonban várhatóan megsínylik a törvény adta végtörlesztési kedvezményt.

"A befektetési alapok vagyonának fele pénzpiaci és kötvényalapokban van, amelyekből becslésem szerint 90-100 milliárd forintos állomány párologhat el a devizahitel végtörlesztés miatt." - közölte a Napi Gazdasággal Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Szerinte a családi összefogás miatt a hiteltartozással nem rendelkezők is felszámolják majd részben befektetésüket, így a befektetési alapok vagyonvesztése akár a fenti számnál nagyobb is lehet. A befektetések mobilizálásánál a kötvény- és pénzpiaci alapok mellett az ingatlanalapok vagyona is érzékelhető mértékben fogyhat, miután a két legnagyobb alap nyíltvégű, így a befektetési jegyeik napi eszközértéken bármikor visszaválthatóak. A zártvégű ingatlanalapok befektetési jegyeit ugyanakkor csak a tőzsdén lehet eladni, ott viszont a csekély kereslet miatt rendkívül nyomottak az árak.

"A sorozatos vagyonvesztéssel járó bevételkiesést költségcsökkentéssel próbálják ellensúlyozni az alapkezelők: az eltávozó munkatársak helye többnyire betöltetlen marad, és a mintegy 300-400 főt foglalkoztató szakmában nem lesz reálbér-növekedés sem." - mondta Vízkeleti Sándor. Érdemes azonban kitartani, véleménye szerint, mert 2012-ben már nőhet az alapokban kezelt vagyon. A várakozásokat azonban hűti, hogy romlottak a magyar gazdaság növekedési kilátásai, sőt a recesszió sem zárható ki teljesen, ezért nem keletkezik majd jelentős, megtakarítható jövedelem-többlet.

A befektetési alapok közül a pénzpiaci alapok helyzete nehezebb lesz, amennyiben sor kerül egy esetleges jegybanki kamatemelésre. Mert bár az emelkedő kamatszint egyformán javítja az alappal és az új betéttel elérhető hozamot, a pénzüknek helyet keresők a betétek jövőbeli kamatígéretét vetik majd össze az pénzpiaci alapok múltbeli teljesítményével, amiből időlegesen a betétek kerülhetnek ki győztesen. Nőhet viszont a rendszeres megtakarítások iránti kereslet, ami a banki betétek mellett kedvez a kis összegű rendszeres befizetésekkel töltekező befektetési alapoknak is. A bizonytalan piaci környezet miatt a tőke és hozamvédett alapok továbbra is népszerűek lesznek. A Pioneer Alapkezelőnél számítanak arra is, hogy az ugyancsak rendszeres, kisebb összegű befizetéseken alapuló, de egy meghatározott élethelyzetre optimalizált befektetési stratégia szerint kezelt céldátum alapok iránt is nőhet a kereslet, amennyiben ismertebbé válnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK