A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatát lezáró határozatában 15 millió forint bírságot szabott ki a Business Telecom Nyrt.-re (BTel), mivel az a 2013. évi nemzetközi számviteli sztenderdek szerint elkészített konszolidált éves beszámolóhoz hamis könyvvizsgálói jelentést tett közzé. További 8 millió forint bírságot kapott a kibocsátó amiatt, hogy e beszámolójában 123 millió forintnyi, a részvényeseknek adott kölcsönöket tartalmazó hamis adatot jelentetett meg.

A jegybank ismételten figyelmeztette a BTel-t: haladéktalanul, legkésőbb 1 munkanapon belül tájékoztassa a nyilvánosságot - és ezzel egy időben az MNB-t is - minden, a megítélését, illetve az általa kibocsátott értékpapír értékét, hozamát érintő szabályozott információról. Ennek keretében a kibocsátó a határozat kézhezvétele után 1 munkanapon belül köteles rendkívüli tájékoztatást közzétenni zártkörű kötvénykibocsátásairól, az XPrime szolgáltatásra vonatkozó szerződések módosításairól, illetve vezető állású személyei BTel részvénytulajdonának változásáról.

Az MNB a rendszeres tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására is figyelmeztette a BTel-t, a kibocsátónak ezért az MNB kötelezése alapján 60 napon belül jogszabályszerűen közzé kell tennie a 2014. évre vonatkozó negyedéves és féléves jelentéseit is, s a jövőben e téren is folyamatosan meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak. A rendszeres, illetve rendkívüli tájékoztatások újabb elmaradása miatt az MNB összesen 25,7 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.

A bírságok mértékének megállapításakor az MNB tekintettel volt arra, hogy a feltárt jogsértések különös súlyúak a tőkepiac biztonságos működése, tisztasága szempontjából. Az MNB a közzététel módján, a nyilvános kibocsátó piaci szerepvállalásán, közkézhányadán túl egyebek mellett azt vette figyelembe, hogy a jegybank, illetve a korábbi pénzügyi felügyelet már tízszer alkalmazott intézkedést a kibocsátóval szemben közzétételi jogsértések miatt - mutat rá a közlemény.

Az MNB emellett arra is emlékeztet, hogy a felügyelet 2015. április 22-től - ismételten - felfüggesztette a BTel tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó a jegybank kötelezései ellenére sem tette közzé 2013. évi könyvvizsgáló által auditált konszolidált beszámolóját. A felfüggesztés ezúttal határozatlan időre, a beszámoló közzétételéig marad érvényben, ami még nem történt meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!