Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai brókerszakma önszabályozó szervezete, a Finra vizsgálatát követően 19 cég részvényeinek adásvételével kapcsolatos megállapításait továbbította bennfentes kereskedés gyanúja miatt az amerikai tőkepiaci felügyelet, a SEC részére - adta hírül a Bloomberg. A vizsgált értékpapaírok között többek között a United Therapeutics, a Genentech és a ViroPharma részvények is szerepelnek. A Finra figyelmét az keltette fel, hogy az érintett részvényekben minden alkalommal egy-egy piacmozgató hír, akvizíció, vagy sikeres klinikai teszt bejelentése előtt jelentős pozíciókat vállalt az SAC Capital Advisors által kezelt befektetési alap, s általában a hír bejelentését követően nyereségre tett szert pozícióin. A Finra rendszeresen vizsgálja a hirtelen, hírekhez kötött ármozgások hátterét a részvénypiacon, legyen az eredmény bejelentése, akvizíció vagy egyéb árfolyamra hatást gyakorló információ. A szervezet tavaly 259 esetben továbbította vizsgálatai eredményét a SEC-nek, a mostani megállapítások nem jelentik azt, hogy az SAC Capital törvényt sértett volna, vagy eljárás indulna ellene.

Az SAC szóvivője szerint nem véletlen, hogy fennakadt a társaság egy ilyen vizsgálaton, hiszen naponta részvények ezreit adják-veszik, s ezen papírok között nyilván vannak olyanok is, amelyeket a Finra éppen vizsgál. Mint megjegyzi, a Finra részéről egyelőre senki sem vette fel velük a kapcsolatot, nem kérték be az adott részvényekkel kapcsolatos elemzéseiket. Az SAC Capital az elmúlt években többször átesett már vizsgálaton a SEC részéről, s az eddig semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg a cégnél - emelte ki a szóvivő.

A Steven A. Cohen által 1992-ben alapított SAC Capital jelenleg többfrontos támadás alatt áll az amerikai hatóságok részéről, a szövetségi szervek ugyanis átfogó vizsgálatot indítottak a 2 ezermilliárd dollárt kezelő hedge-fund iparág ellen a bennfentes tranzakciókkal kapcsolatban. Az amerikai kormányzat nem csak az SAC Capital, de a Diamondback Capital Management LP és a Balyasny Asset Management LP tranzakcióit is vizsgálja olyan cégek részvényeivel, mint az AstraZeneca Plc és az általa megvásárolt MedImmune Inc.

Az SAC Capital még 2003-ban 158 000 dollárnyi profitot zsebelt be 10 ezer Genentech részvényen, miután 3 nappal a vásárlást követően a cég bejelentette, hogy egyik készítménye hatásosan alkalmazható vastagbél-rákos betegeknél. A bejelentésre a cég részvényei 45 százalékkal drágultak egy nap leforgása alatt. 2009-ben 553 ezer dollárnyi veszteségtől kímélte meg magát az alap, mivel egy héttel egy gyógyszerteszt kedvezőtlen eredményeinek publikálását megelőzően kiszált a ViroPharma részvényekből. A bejelentés után a papírok több, mint 50 százalékkal zuhantak. 2007-ben United Therapeutics vásárlással nyertek 2,3 millió dollárt, a papír emelkedése szintén egy klinikai teszt eredményéhez volt köthető. Gyanús eset egy másik 2007-es tranzakció is, ekkor 3 nappal a kedvező kísérleti bejelentés előtt vettek Silver Spring részvényeket, amelyek 38 százalékkal ugrottak meg az eredmények közlését követően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!