BUX
37968

Újabb botrány rázta meg a tőkepiacokat

Az amerikai Enron, és az olasz Parmalat botrány után ezúttal egy német csalássorozat rázta meg a tőkepiacokat. Az ügybe a frankfurti üzlet szcéna prominens személyiségei is belekeveredtek.

NAPI Online, 2005. január 23. vasárnap, 13:29

Végleg elveszíthetik az emberek bizalmát a német tőkepiac eddig legnépszerűbb befektetései közé tartozó ingatlanalapok, amennyiben beigazolódnak a szombaton nyilvánosságra hozott vádak. A frankfurti ügyészség szerint ugyanis néhány ingatlanalap-kezelő ingatlanbrókerekkel összejátszva a rájuk bízott pénzből a piaci árnál lényegesen magasabb összegért vásároltak irodaházakat, a nyereségből pedig kenőpénz formájában ők is részesedtek - írja a Financial Times. 


A botrány két igen neves alapkezelőt a Deutsche Bank Real Estate-et és a Deka-t érinti, vezetői a vádak szerint mintegy 20 millió euró kenőpénzt fogadtak el az ügyletek lebonyolításáért cserébe.


A botránnyal kapcsolatos első hírek szeptemberben láttak napvilágot, az általuk okozott károk mértékét jól mutatja, hogy azóta közel 700 millió eurót vontak ki a befektetők az ingatlanalapokból.