BUX

Újabb cáfolat érkezett Matolcsy érvelésére (bővített)

A globális piaci hangulati mérőszámok tanúsága szerint belső okok álltak az elmúlt napok forintgyengülési hulláma mögött - vélekedtek keddi helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

MTI, 2013. január 15. kedd, 18:00

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetőknek kedden összeállított elemzésében felidézi, hogy a magyar kormány álláspontja szerint külső spekuláció okozta a forint árfolyamveszteségét.

Jackson grafikus elemzéssel kimutatja ugyanakkor, hogy a forintgyengülés időben éppen egybeesett a globális piaci volatilitás egyik fő mércéjének tekintett, a befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt VIX index lendületes csökkenésével, ami az árfolyam-kilengési hajlam mérséklődését és a piaci hangulat javulását jelezte. A grafikus kimutatásban az euró forintárfolyama és a VIX index által leírt görbe - amelyet a Capital Economics elemzője tavaly januárig vezet vissza - az elmúlt napokban éles ívben széttartóvá válik.

Jackson szerint ebből úgy tűnik, hogy a forintárfolyam és a VIX index közötti kapcsolat - amely a tavaly január óta eltelt egy évben a két görbe csaknem párhuzamos mozgása alapján szoros korrelációban volt - az utóbbi napokban megszakadt, ami arra vall, hogy a forintárfolyam mozgását jelenleg nem a globális kockázatvállalási készség ingadozásai, hanem belső tényezők vezérlik.

A Capital Economics londoni elemzője szerint a fordulatot az is mutatja, hogy a korábbi hónapokban folyamatosan mélyült a magyar gazdaság recessziója, az IMF-megállapodásról szóló tárgyalások pedig "befagytak", ám a forint mindezek ellenére - egészen az elmúlt napok gyengüléséig - meglehetősen stabil maradt.

Matolcsy kinevezése heves "visszacsapást" eredményezne

Jackson szerint a forintárfolyamra ható helyi tényezők jelentős kockázatokat hordoznak, és ezek közül is elsődleges a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén esedékes vezetőváltás. A Capital Economics londoni közgazdásza megerősítette a ház már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelölése lenne ebből a szempontból a legvitatottabb lépés, és így ez eredményezné a leghevesebb piaci "visszacsapást" is.

Az elemző szerint az új MNB-elnök személyével kapcsolatos piaci aggodalmak erősödése miatt valószínűnek látszik, hogy a következő hónapokban további eladási hullámok lesznek a magyar befektetési eszközök piacain. Jackson közölte: a cég nem tartja kizártnak, hogy a forint akár a 310 forint/eurós szintig is eljut e folyamat során.

Az MNB élén esedékes váltás lehetséges kihatásaira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői nemrégiben összeállított elemzésükben közölték: véleményük szerint ha olyan MNB-elnök váltja Simor Andrást, akit a piac "gyengének" minősít, akkor 5 százalék lenne a jegybanki alapkamat alsó határa a jelenlegi enyhítési ciklus végén. Ám ha a piacot "nagyon pozitív meglepetés" éri egy magasan képzett és függetlennek elismert közgazdász kinevezésével, akkor a ház elemzői szerint lehetőség nyílhat arra, hogy az MNB 4 százalékig csökkentse alapkamatát.