Tavaly év végén a Microsoft magyarországi képviselete drasztikus lépést hajtott végre: dacára annak, hogy világszinten is a cégcsoport élvonalába tartozó bevételi adatokat produkált, kirúgta a pénz nagy részét megtermelő LAR-partnereit. E leányvállalatokon keresztül üzleteltek az állam- és közigazgatással.

Három vállalkozásal bontottak szerződést, miután egy belső megfelelőségi vizsgálat során visszásságokat tártak fel a közbeszerzési tevékenységükben. Az Euro One Zrt, a Racionet Zrt. és a Humánsoft Kft. esetében is arra gyanakodtak a hírek szerint, hogy túlárazták a szerződéseiket, vagy valótlan teljesítéseket közöltek a Microsoft felé. A Napi.hu korábban két esetet is részletesen bemutatott: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az ORFK egyenként milliárdos nagyságrendű beszerzéseit. Viszont később kiderült, hogy az állami szervek közül szinte mindegyik tendernél problémák lehettek. A Microsoft - a hírek szerint - ezért is vált meg korábbi vezérigazgatójától és kormányzati üzletágvezetőjétől, akik aztán később mind a ketten az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökségen kötöttek ki.

A Humansoft Kft. ezek közül a 4iG Nyrt. leányvállalata. A tőzsdén jegyzett vállalat környékén a közbeszerzési mestercég, a Duna Aszfalt érdekeltségi körében feltűnő Szíjj László jelent meg az elmúlt időszakban. Az üzletember - aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint 55 milliárdos vagyonával a 17. legmódosabb magyarnak számít - nem egy üzleti vállalkozásban partnerei egymással Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőből lett milliárdos vállalkozóval. A két üzletembernek többek között van közös horvátországi vállalkozása, és a CLH Kft.-ben is együtt vesznek részt.

A Humansoft Kft. ugyan a tavalyi szerződésbontás után Microsoft termékeket nem, de más szoftvereket árusíthatott tovább. Így a közbeszerzéseken az elmúlt időszakban is megjelent.

Jön az Opus és felfalja

Az Opus és  a 4iG Nyrt. kereskedését szerda délelőtt függesztették fel. Előbbi tőzsdei vállalat közvetve és közvetlenül is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Nem sokkal délután fél három előtt a társaság a BÉT-en honlapján bejelentette, "a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt által kezelt Repro I. Magántőkealappal és a Konzum PE Magántőkealappa,l valamint az ezen magántőkealapok kezelését ellátó Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel együtt ajánlatot adott be a 4iG Nyrt. által kibocsátott törzsrészvények 50,28 százalékára, még május 22. és 25. között".

Így az összehangolt fellépő befektetők ma együttesen 33,57 százalék mértékű befolyást szereztek a társaságban. Ténylegesen viszont ez csak akkor történik meg, ha a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyja az összefonódást.

A szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó és BÉT-en jegyzett Konzum Nyrt. - valamint a Konzum PE és a menedzsment kft. - az Opus Nyrt tulajdonosai, így tulajdonképpen egyszerre két Mészáros-cég vásárolta be magát a társaságba.

Egyszer már tagadták az üzletet

Januárban már több más céggel együtt hírbe hozták a 4iG-t is a Mészáros-cégekkel. Akkor viszont a Konzum az alábbi közleményt adta ki:

"Tájékoztatjuk a T. befektetőket, hogy a kibocsátó igazgatósága nem hozott és nem tervez olyan  - eddig közzé nem tett - felvásárlási döntéseket, mely alapján a kibocsátó és a vele összehangoltan eljáró felek befektetnének bármely más a BÉT által működtetett szabályozott piacra bevezetett részvényt kibocsátó gazdasági társaságba."

A hír egy technikailag igaz volt: a Konzum most közvetetten, az Opuson keresztül szerzett tulajdonrészt.

Szárnyalás a hír előtt

Noha semmilyen pozitív hír nem terjedt a 4iG-ről, az elmúlt hónapokban az árfolyam 2060 forintról 3860 forintig erősödött. Májusban a sajtóban arról írtak hogy az idei első három hónapban a csoport IFRS szerinti konszolidált eredménye 3,1 milliárd forint volt, 16 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A vállalatcsoport EBITDA-eredménye 26,5 millió forint volt, ami 44,7 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A cég létszámleépítéssel és uniós források beérkezésével számolt akkor, amelytől azt várták, hogy az őszre felhúzhatja a vállalat eredményeit. A számítások szerint 3,5 milliárd értékű nagy közbezerszés beérkezését várták. Még a korábban ezért azt hitték, hogy ezeket a trendeket árazhatja a piac - ahogy arról a Napi.hu is beszámolt.

Az Opus papírjaival kedden 722 forintos, a 4ig Nyrt. részvényeivel pedig 3680 forintért kereskedtek. A hír után a Konzum árfolyama nem változott érdemben: 3 275 forinton, a nyitóárhoz képest 3,5 százalékkal drágábban állt.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!