Újabb csapás készülődik a hazai gyógyszergyártókra

A Richter és az Egis piacát egyik oldalról a historikus értékeltségi szintektől való távolság és beárazatlan termékek húznák felfelé, a másik oldalról viszont a hazai helyzettel kapcsolatos bizonytalanságok árnyékolják be; a hét végi kormányfői nyilatkozat nem javított ez utóbbin.
Kasnyik Márton, 2012. július 24. kedd, 15:11
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Orbán Viktor miniszterelnök a korábbiaknál jóval keményebb hangnemben beszélt a gyógyszergyártók "extraprofitjának" megadóztatásáról, a gyógyszerkassza átalakításának konkrét menetrendjéről azonban nem tudtunk meg sok újdonságot − értettek egyet a Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők. Számok és konkrét intézkedések hiányában nyitott kérdés maradt, hogy a generikus gyártókat is sújtja-e majd a gyógyszer-támogatási rendszer átszabása és hogy a jövőben is visszaigényelhetik-e a hazai k+f tevékenységet végző gyártók az adóbefizetéseiket.

Az idei 278 milliárd forint után jövőre 197 milliárd forintra olvad a gyógyszerkassza keretösszege, a lefaragásokról − köztük a "spanyol modell" bevezetésének pontos formájáról − azonban még mindig nem tudni részleteket − mondta Kuti Ákos, az Equilor elemzője.

Igazán nagy gond akkor lenne, ha a kormány valóban eltörölné a húszszázalékos OEP-befizetések visszatéríthetőségét − mondta Pálffy Gergely, a KBC Securities elemzője, ám ebben a kérdésben még nem született döntés. Ha ugyanis eltörölnék a k+f tevékenység adójának visszatéríthetőségét, az mindkét tőzsdén jegyzett gyógyszergyártónál 3-4 milliárd forintos adótételt jelentene.

Ez különösen a kisebb árbevételű és a hazai piacon erősebb kitettséggel bíró Egisen ütne nagyot, Pálffy szerint a részvényenkénti nyereség a 2500 forintos várakozások helyett kétezer alá is bukhatna, amivel ki is veszne a papírból a felértékelődési potenciál. A befektetők jellemző módon kerülni próbálják az ilyen típusú bizonytalanságokat, ezért sokan távol maradhatnak az Egis, és kisebb mértékben a Richter piacáról is emiatt.

Tehermegosztás kellene

A kormány mindenesetre nehéz helyzetben lesz, ha valóban csak a gyógyszergyártókkal akar finanszíroztatni mindent − vélte Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője. Amennyiben a betegek valamilyen formában nem járulnak hozzá a többletköltségekhez, akkor a szakember szerint az ellátásbiztonság is veszélybe kerülhet. Ezért mindenképpen valamilyen tehermegosztásra épülő strukturális átalakításra lenne szükség − például egy amerikai típusú egészségbiztosítási rendszerre −, a gyógyszergyártók ugyanis már nem tudnak hová hátrálni, ráadásul a kormánynak aligha lehet célja, hogy a gazdaság kevés jól működő szegmensének egyikét ellehetetlenítse.

Ha a Richter nem exportálna, akkor EBIT-szinten már most sem lenne nyereséges − idézte fel a cég vezérigazgatójának közelmúltbeli nyilatkozatát Pálffy. A hazai gondok máshol is beárnyékolják a gyógyszergyártókat, az Egis például már három gyógyszert is kivont a piacról, mivel a korábban bevezetett vaklicitek olyan mértékben morzsolták le az árakat, hogy nem lehetett volna nyereséget elérni rajtuk.


Napi grafikonok

Az Egis piacára az utóbbi időben hatalmas súlyként nehezedett a március előtt még tíz százalék feletti részesedéssel rendelkező Tradewinds kitárazása. Az ezáltal előidézett, inkább technikai jellegű esést azóta már nagyjából korrigálta a részvény árfolyama − mondta Kuti.

A Richternél pedig a technikai elemzés felől nézve kifejezetten kedvező formáció felé tart a részvényárfolyam − igaz, az ezt megalapozó forgalom eddig nem mutatkozott. Ahhoz, hogy az árfolyamok kibillenjenek a jelenlegi holtpontjukról, valamilyen eddig remélt kedvező hír valóraválása kellene: ilyen lenne Kuti szerint, ha a Richter újabb kedvező bejelentést tenne a Cariprazine-nal kapcsolatban, vagy az Egis bioszimiláris termékektől remélt bevétele valóban meg is jelenne az árbevétel soron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.07.26 14:20

Csak egy "napi" adag a gyógyszerlobbiról:

http://www.gsk.com/media/pressreleases/2012/2012-pressrelease-1164663.htm

...és ezt sikernek könyvelik el!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2012.07.24 16:04

@obsi:
Egyetértek veled és nem kicsit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.07.24 15:44

Hozzák nyilvánosságra az Állami Számvevőszék jelentését a gyógyszerlobbiról!
Évi kétszáz milliárddal károsították meg szándékosan és kartellezve a magyar államot.
Felelősek az orvos szándékos és alattomos megvesztegetésével akik által gyógyszerkísérleteket végeztek klinikai fázisban lévő gyógyszerekkel (ingyenes minta) majd a drágább készítmények felírására késztették őket.
Felelősek, hogy majd egymillió antipszichotikum függő beteget termeltek ki.
Felelősek, hogy idős betegekkel átlag több, mint öt hatóanyagú gyógyszert szedettek így egyes készítményeket már a másik készítmény mellékhatásának ellensúlyozására írtak fel.
Felelősek, hogy a K+F fejlesztéseiket kivonták hazánkból s a cserébe kapott állami támogatásokat nem fizették vissza.

A gyógyszerlobbi felelőseit kutassák fel és számoltassák el őket!

Két hét alatt lehetséges...

A napi.hu a gyógyszerlobbi médiafelülete.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html