BUX
38240

Újabb csúcson a Nikkei

Pénteken a fontosabb ázsiai indexek közül a dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang Seng csökkent. Ezzel szemben Tokióban, Sanghajban és Sydneyben is erősödés volt.

MTI-Eco, 2015. március 20. péntek, 08:12

Tokióban a Nikkei-225 index 0,43 százalékkal, 83,66 ponttal nőtt, 19 560 pontra erősödött. A Nikkei heti szinten 1,6 százalékkal nőtt és továbbra is sokéves csúcson van, a japán index legutóbb 2000 áprilisában volt a mostani szinten. Pénteken kis emelkedés és kis csökkenés között ingadozott a Nikkei.

Szöulban a dél-koreai Kospi index 0,03 százalékos, 0,65 pontos gyengülés után 2037 ponton fejezte be a napot, de heti szinten így is 2,6 százalékkal erősödött. Pénteken azért csökkent a Kospi, mert a helyi befektetők a részvényárfolyamoknak az elmúlt napokban tapasztalt emelkedése után eladásokba kezdtek, hogy realizálják a hasznukat. A kereskedés volumene közepes volt pénteken, 345,9 millió részvény cserélt gazdát. Sydneyben az S&P/ASX-200 index 0,41 százalékkal, 24,69 ponttal erősödött, 5975 ponton végzett. Az ausztrál kereskedők kedvezőnek tartják, hogy nemzetközi szinten bőséges pénzpiaci likviditás áll rendelkezésre a nagyobb jegybankok alacsony kamatlábai miatt. Pénteken növelte az ausztrál befektetők derűlátását, hogy az ausztrál jegybank is jelezte, tovább lazíthat monetáris politikáján a közeljövőben. A tokiói záráskor még nyitva tartó hongkongi tőzsdén 0,26 százalékos gyengülés, a sanghaji tőzsdén 0,82 százalékos erősödés volt. A kínai részvényárfolyamok továbbra is magasak, mert a befektetők újabb gazdaságélénkítő lépéseket várnak a kormánytól. Pénteken azonban volt egy kis elbizonytalanodás, mikor a BOCOM International befektetési vállalat elemzői arra figyelmeztettek, hogy növekszik a volatilitás és buborék van kialakulóban a részvénypiacon.