Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság 10,9 milliárd forintos elemezői konszenzusánál némileg alacsonyabb 10,4 milliárdos nettó nyereségről számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében a BorsodChem. Pedig a cég üzemi szinten kitűnően teljesített: az árbevétél ötödével 128,4 milliárd forintra emelkedett, az üzemi tevékenység eredménye pedig 57 százalékkal magasabb lett a tavalyinál. (A harmadik negyedéves árbevétel megközelítette a 41,7 milliárd Ft-ot.) A növekedés forrása elsősorban az MDI és marónátron magas értékesítési árszintje volt, de hozzájárult a 2004-ben végrehajtott TDI és PVC kapacitásbővítés többletértéke, valamint az a karbantartás politika, mely szerint kazincbarcikai cég a termelő üzemeit csupán minden második évben állítja le általános karbantartásra. Az elszabadult kőolajárak negatívan hatottak a jelentős mennyiségű energiát felhasználó a cég gazdálkodására, ráadásul ez a hatás különösen a negyedik negyedévben és a jövő év első felében fogja majd jelentősen csökkenteni a társaság nyereségességét. A kitűnő üzemi eredmény ellenére a nettó profit 20 százalékkal elmaradt a tavalyitól, amiért egyértelműen az elmaradt pénzügyi nyereség tehető felelőssé. A cég tavaly közel 4 milliárd forintnyi hasznot realizált a fedezeti ügyletein, idén azonban szinte egyetlen fillér haszna sem származott a pénzpiacokról. A harmadik és a negyedik negyedében több termék esetében is jelentősen megnőtt a cég termelőkapacitása, így várhatóan jövőre a cég árbevétele meghaladja majd az egy milliárd dollárt is - olvasható Kovács F. László vezérigazgatónak a gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!