Újabb eladási hullám söpör végig Európán

Az európai államkötvény- és részvénypiacokat újabb eladási hullám érte el kedden, ami azt jelzi, hogy az elmúlt időszak stabilitása meglehetősen tiszavirág életű volt.
Napi.hu, 2015. május 12. kedd, 13:00
Fotó: Reuters

A mozgások azt tükrözik a Marketwatch szerint, hogy hétfőn az amerikai állampapírok piacán a 10 éves hozamok több mint öthavi csúcsra ugrottak. Ezzel a globális kötvényeladási hullám a második hetébe lépett - egy kisebb szünet után az elmúlt hét végén. A pénzügyi portál szerint a befektetők még mindig találgatják, mi okozhatta az első eladási hullámot, a traderek szerint a piac akkor esett be, amikor a befektetők elkezdtek kilépni azokból az ügyletekből, amelyekben a további kötvényárak emelkedésére fogadtak.

A német 10 éves állampapírok 12 bázisponttal 0,703 százalékra, míg a 30 éves kötvények hozama 14 bázisponttal 1,296 százalékra ugrottak - az eurózóna más állampapírjaival együtt. (A hozamok emelkedésével az árak esnek.)

A kötvénypiac gyengélkedése elérte a részvénypiacokat is - társulva a már eleve meglévő görög aggodalmakhoz. A vezető részvényindexek jelentős mínuszokba kerültek kedd délelőtt. Délután egy óra körül az FTSE-100 indexe 1,6, a DAX 1,9, a CAC-40 1,5 százalékos veszteségben volt, a Stoxx Europe 600 1,6 százalékkal járt a hétfői záróérték alatt. A periférián az olasz FTSE MIB 0,7, a spanyol IBEX-35 1,7, a görög ASE index 0,5 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK