Újabb eurócsúcs dőlt meg - ezúttal 309 forint felett

Minden eddiginél drágábban adják-veszik a hazai devizapiacokon az eurót.
NAPI Online, 2009. február 17. kedd, 08:33
Fotó:

Az összeurópai deviza középárfolyama 309 forint fölött állt kedd délelőtt. Kedden tovább folytatódhat a kaland az ismeretlenbe - az euró/forint kurzusa már hétfőn is újabb csúcsot döntött 304,75 forintnál, úgy tűnik megvalósulhat a Napi Online-nak korábban nyilatkozó szakértők által felvázolt forgatókönyv, miszerint 300 forint fölötti árfolyamszintek esetén már nem rendelkezik a piac egyértelmű támaszokkal, amelyek gátat szabhatnának a forint gyengülésének.

A forint értékvesztése nem egyedülálló a régióban, ahogy az elmúlt időszakban máskor is, most is gyengültek a régiós devizák is. Az euró/zloty kurzusa 4,90-nél, az euró/korona 29,35-nél állt kedd reggel. Hétfőn az euró zlotyjegyzése 4,83, csehkorona-kurzusa pedig 29,26 közelében tetőzött.

A befektetők a kelet-európai térség magas kockázatát árazzák, akár a devizaárfolyamokat, akár a CDS-eket, akár a kötvényhozamokat nézzük - vázolta a helyzetet korábban Ötvös Mihály, a Commerzbank devizakereskedője. Hozzátette: valószínű, hogy nem áll meg a forint gyengülése, azaz kisebb csodának kéne történnie, hogy 298 felé vegye az irányt az euró. A Takarékbank hétfői jelentése úgy fogalmazott: nincs jelenleg a nemzetközi piacokon olyan hír, amely támaszt tudna nyújtani a fejlődő piaci fizetőeszközök számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK