Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden tőzsdezárás után indul meg hivatalosan a negyedéves jelentési szezon a Wall Street-en az Alcoa gyorsjelentésével. Az alumínium ipari óriás negyedik negyedéves számai a mostani várakozások szerint csak minimális mértékben lehetnek jobbak, mint a csalódást keltő harmadik negyedéves adatok, az elemzők azonban már akkor elkezdték jelentősen csökkenteni előrejelzéseiket, így lehet, hogy a meglepetés inkább pozitív irányban jelentkezik - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A jelentési szezon mindenesetre a volatilitás növekedését hozhatja magával a piacon, miután a múlt hetet az S&P 500-as index 2007 december 31-e óta nem látott magasságban zárta, miután egy éve nem látott mértékben emelkedett a mutató heti szinten.

A Reuters felmérése szerint jelenleg Európa gazdaság helyzete az, amely leginkább aggasztja azon tőzsdei cégek vezetőit, akik profitfigyelmeztetéseket adtak a negyedik negyedévre vonatkozóan. A régió gazdasági kilátásaival kapcsolatos bizonytalanságot a figyelmeztetést adó 265 legnagyobb vállalat több mint fele említette előzetes bejelentéseiben. A kockázati tényezők közül az elemzői tájékoztatókon a makrogazdasági bizonytalanságra 10 nagy cég hivatkozott, míg az amerikai költségvetési szakadék veszélyét 9 cég vezetői említették.

Az aggodalomra okot adó kockázati tényezők száma jelenleg nem túl magas, azonban ezek közül bármelyik képes lehet jelentős negatív folyamatokat elindítani, s ez aggasztó - mondta Kurt Winters, a Whitebox Mutual Funds portfólió menedzsere a hírügynökségnek. Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek körében a negatív profitfigyelmeztetések aránya a pozitívakéhoz képest 3,6 volt az egyhez.

Európában recesszió van, s a kontinens még mindig a legnagyobb kereskedelmi partner az amerikai cégek számára - hívta fel a figyelmet Adam Parker, a Morgan Stanley vezető részvénystratégája.

Mitől nőnének a profitok?

A legnagyobb aggodalom a gyorsjelentési szezonnal kapcsolatban az elemzők részéről az, hogy mitől is nőne társaságok profitja, ha az árbevétel nem képes bővülni. A harmadik negyedévben az S&P 500 cégeinek összesített árbevétele 0,8 százalékkal csökkent, ez volt az első ilyen alaklom 2009 harmadik negyedéve óta. A nyereségnövekedés eközben minimális volt. Ráadásul az 500 cégnek mindössze 40 százaléka volt képes pozitív meglepetéssel szolgálni bevételi soron, a profitok tekintetében 64,2 százalékos volt ez az arány.

A negyedik negyedévre ugyan valamivel kedvezőbb adatokat várnak a szakemberek, azonban ez a számok már jóval alacsonyabbak, mint pár hónappal korábban voltak. Árbevétel terén átlagosan 1,9, profitsoron 2,8 százalékos bővülésre tippelnek most a szakemberek. Október végén ez utóbbi szám még 9,9 százalék volt. Ugyanakkor vannak optimista szakértők is, szerintük a jelentősen csökkentett várakozások megfelelő alapot teremtenek ahhoz, hogy pozitív meglepetések következzenek.

A hagyományos gondolkodásmód szerint az eredmények növekedéséhez árbevétel növekedés is kellene, azonban az elmúlt időszakban számos példát láttunk arra, hogy a valóság megcáfolja ezt a tételt - mondta Mike Jackson, a T3 Equity Labs alapítója. Véleménye szerint az energetikai szektor, az iparvállalatok és a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek a legesélyesebbek arra, hogy pozitív meglepetéssel szolgáljanak a befektetők részére.

 

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzőVárakozásTényleges
január 7.10:29EurózónaSentix befektetői bizalmi indexjanuár-16,8-7,0
január 7.11:00Eurózónatermelői árindex, év/évnovember2,60%2,40%
január 8.08:00Németországkülkereskedelmi mérlegnovember15,8 milliárd euró
január 8.11:00Eurózónafogyasztói bizalomdecember, V-26,8-26,6
január 8.11:00Eurózónamunkanélküliségnovember11,70%11,80%
január 8.12:00Németországgyáripari megrendelések, év/évnovember-2,4%-0,4%
január 9.Kínatermelői árindex, év/évdecember-2,2%
január 9.Kínaipari termelés, év/évdecember10,10%
január 9.Kínakiskereskedelmi forgalom, év/évdecember14,90%
január 9.Kínainfláció, év/évdecember10,00%
január 9.12:00Németországipari termelés, év/évnovember-3,7%-2,9%
január 10.Kínakülkereskedelmi mérlegdecember19,63 milliárd dollár20,05 milliárd dollár
január 10.13:00Nagy-Britanniaalapkamatdöntés0,50%0,50%
január 10.13:45Eurózónaalapkamatdöntés0,75%0,75%
január 11.09:15Svájcinfláció, év/évdecember-0,3%-0,1%
január 11.10:29Nagy-Britanniaipari termelés, év/évnovember-3,0%-2,0%
január 11.14:29USAkülkereskedelmi mérlegnovember-42,2 milliárd dollár-41,3 milliárd dollár
*magyar idő szerint, V=végleges
Forrás: DailyFX

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!