A szerződés szerint a GSC 3,5 millió (egyelőre pink sheet, ám a többször beharangozott tervek szerint valamely amerikai piacra bevezetendő) törzsrészvényét 10 dolláros részvényenkénti áron vásárolja meg a Vital Source, és a megállapodás alapján a 35 millió dolláros vételárat legkésőbb június 30.-ig egy összegben meg is fizeti.

A GSC ezért cserébe kötelezettséget vállalt, hogy a tőkeemelésből befolyó összegből 25 millió euróval (33,74 millió dollárral) felemeli a spanyol leány Genesis Solar España, S.L. Alaptőkéjét - áll a Genesis BÉT honlapján közzétett közleményében.


A spanyol és szingapúri leányok a tavaly bejelentett és azóta többször módosított adásvételi-szerződés alapján április 19.-ig kerülnek át a Genesistől a Genesis Solar Corporationhöz. Az átadás szigorú feltételei az eredeti bejelentés óta többször enyhültek, a tavaly ősszel tartott közgyűlésen még az akkor Cogenconak nevezett vállalat 50 millió dolláros nyilvános tőkeemeléséhez kötötték a leányok átadását.

A finanszírozással kapcsolatban viszont folyamatosan gondok adódtak. Egy, a finanszírozásra ígéretet tévő meg nem nevezett német befektető hirtelen színrelépése, majd ugyanilyen hirtelen elillanása után a spanyol napelemgyár feltőkésítésére egy meg nem nevezett luxemburgi alapkezelő egy szintén luxemburgi életbiztosítóval együttműködve külön befektetési jegyet hozott létre a Genesis egy őszi bejelentése szerint, ám ez a szál is elhalt azóta.

Így végül felcserélődött a sorrend és a leányok és az időközben alaposan leértékelődött know-how azelőtt kerülnek át - elvileg még a Genesis április 19.-i éves közgyűlése előtt - mielőtt a GSC-t feltőkésítve részvényeit bevezették volna valamelyik tőzsdére. 

A csere lebonyolítása után a Genesis részvényesei a majdani árfolyamtól függetlenül 1:1 arányban cserélhetik majd GSC papírokra magyar részvényeiket, feltéve, hogy április 7.-ig bezárólag tulajdonosai a BÉT-re bevezetett társaság részvényeinek.


A legújabb közlemény szerint a spanyol leányvállalat további 9 millió eurós tőkeemelésben részesül a Genesis Energy-ben végrehajtani tervezett tőkeemelésen keresztül, amit szintén a Vital Source S.A. Jegyez majd, ismeretlen időpontban.


Mint a közlemény fogalmaz, a tervezett és elhatározott tőkeemelések megvalósulásával a spanyol projekt elegendő tőkével fog rendelkezni ahhoz, hogy a Genesis Solar España felépítse a gyártócsarnokot, le tudja hívni a korábban megítélt állami támogatásokat, valamint további kedvezményes állami kölcsönökhöz jusson.


Korábban a cégvezetés 122 millió eurós teljes forrásigényt fogalmazott meg a priorizált spanyol leányra, így a 36 millió eurós tőkeemelés az ezáltal lehívható váló állami támogatással együtt sem tűnik elegendő garanciának ahhoz, hogy három év után valóban záros határidőn belül elkezdhessen vékonyfilmes napelemeket termelni - az időközben telítetté váló és óriási árzuhanást elszenvedő piacra - a társaság.


Mindenesetre a Vital Source igazgatójának, Thomas Geraetsnek a Genesis előtörténetének ismeretében türelmes embernek kell lennie, hogy a cégük által Brazíliában folytatott bioetanol projektek számára a szükséges elektromos energiát a jövőben a Genesis által gyártott napelem modulokkal biztosítsák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!