A kisbefektetők keblükre ölelték a szeptember eleje óta tartó áremelkedést az amerikai részvénypiacon, erre enged következtetni az amerikai kisbefektetői szövetség az AAII rendszeres heti felmérésének eredménye. E szerint a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést váró kisbefektetők aránya 57,6 százalékosra emelkedett az előző heti  48,3 százalékról, ehhez közeli értéket utoljára 2007 januárjában mértek a kisbefektetők körében, ezt meghaladó optimizmust pedig csak 2004 folyamán, az előző bikapiac első fázisának kifulladásakor. 2005-ben többször is elért ehhez hasonló mértéket a befektetői derűlátás, az azonban nem eredményezett már érzékelhető áremelkedést az amerikai részvényárfolyamokban.

A pesszimisták aránya eközben lecsökkent, azonban még nem szélsőségesen alacsony szintre. Az áresést váró befektetők aránya 1,3 százalékkal 28,5 százalékra morzsolódott. Az ellentét analízisben hívők szerint ha túl sok az optimista a piacon, az nem tudja támogatni a további áremelkedést, így valószínűbb hogy rosszabb esetben tetőt épít jelenleg a piac,  vagy jobb esetben egy hosszú, inkább stagnálást hozó konszolidáció következhet. A két tábor arányát reprezentáló bull/bear arány 2 fölé emelkedett, négyhetes átlaga pedig rég nem látott magasságokban jár.




Az Investor Intelligence Services vizsgálata, amely több mint száz tőkepiaci hírlevélíró véleményét méri fel hetente, változatlanul nem mutat még extrém értékek, azonban meglehetősen közel jár hozzá. A legfrissebb adatok szerint itt az optimisták aránya 48,4 százalékra nőtt, ez mintegy 2 százalékpontos emelkedés, a pesszimistáké 23,1 százalékra csökkent 24,4 százalékról. Ezzel a bull/bear arány 20,9 százalékra ugrott. Itt igazi szélsőségről akkor lehet beszélni, amikor az optimisták aránya 50-55 százalék között jár, s a pesszimistáké 20 százalék alatt.



A harmadik hangulati felmérést a Hulbert Financial Digest készíti, ez a tanácsadók által
javasolt átlagos részvénykitettséget vizsgálta. E szerint a hét elején utoljára idén áprilisban látott értékűre ugrott a javasolt részvényarány hányad a portfóliókban, ami már veszélyzónát jelent.


A CBOE-en, a chicagói tőzsdén eközben az eladott vételi és eladási opciók számának aránya is arra enged következtetni, hogy a piac vagy tetőt épít, vagy hosszabb lassú konszolidáció előtt áll. A put/call arány 10 napos átlaga 0,8-re csökkent, 30 napos átlaga 0,86-on áll. Erről nagyjából ugyanaz mondható el, mint az Investor Intelligence felméréséről, még nem szélsőséges az optimizmus, de ennek kapujában toporog a piac. Ha a 10 napos átlag 0,75 közelébe csökkenne, az már egyértelműen a szereplők túlzott kitettségét mutatná a long pozíciók irányában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!