Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már tavaly bevásárolta magát az akkor még Opimus néven futó, ma már Opus Group Nyrt. a 45 milliárd forintos zöldmezős beruházással megvalósult, az Észak-alföldi régió legnagyobb gabonafeldolgozóját birtokló Kall Ingredients Kft-be. A tiszapüspöki üzemben izocukort, alkoholt, valamint GMO-mentes takarmány-alapanyagokat állítanak elő. 2017. májusában még csak 6 százalékot szerzett meg a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég, azóta viszont már egyetlen tulajdonossá lépett elő.

Az Opus kedden jelentette be közleményében, hogy ezt azután érte el, hogy egy újabb 25 százalékos üzletrész apportját fejezte be. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszú gabona-feldolgozó kisebbségi tulajdonosa azt követően döntött úgy, hogy eladja érdekeltségét, miután a tőzsdei cég a múlt hónapban többségi irányítást biztosító megállapodást kötött a Trigo Kft.-vel és további, összesen 9 milliárdos fejlesztést jelentett be a Tiszapüspöki üzemben.

A kedden bejelentett tranzakció két lépésben valósul meg: a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik, amely üzletrészét nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global Nyrt. rendelkezésére bocsát, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. A mostani bejelentés által érintett üzletrész apportja a finanszírozásban közreműködő pénzintézetek jóváhagyásától függően 2018. július végéig zárulhat.

A Kall Ingredients Kft. felvásárlása nem befolyásolja az Opus Global Nyrt. elmúlt hónapban bejelentett fejlesztési terveit, mely szerint a társaság üzletrészeit érintő tőkeemelések lezárását követően 4 milliárdos beruházással a termelékenységet, illetve az üzem energiahatékonyságát növelő beruházásokat tervez, középtávon pedig a Tiszapüspöki üzem K+F tevékenységére, illetve termékkínálatának bővítésére további 5 milliárd forintot fordítana - írják a közleményben.

Korábban a Magyar Nemzet arról írt, hogy a 9 milliárd forintnyi állami támogatás odaítélése előtt 2 hónappal a Kall Ingredients már megállapodott a szintén állami tulajdonú Eximbankkal, a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Mészáros Lőrinchez köthető MKB Bankkal arról, hogy a három helyről összesen 113 millió euró (35 milliárd forint) hitelt kap a társaság.

Az Opus Global - és a már említett Konzum PE Magántőke alap - legfontosabb tulajdonosa Mészáros Lőrinc, leköszönt felcsúti polgármester. Az üzletember 280 milliárd forintos vagyonával a 2. leggazdagabb magyarként szerepel a Napi.hu kiadásában megjelenő, A 100 leggazdagabb 2018 összesítésében.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!