Újabb hatalmas árfolyameséssel riogat a guru

A medvepiaci rally elvégezte munkáját, aki akart, kiszállhatott részvényeiből. Következhet a következő, nagyobb lefelé hullám - véli az Elliott-elmélet elismert szakértője.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 07:59

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az augusztus 28-án napközben beállított csúcsa után rendkívüli jegyzetben hívta fel a befektetők figyelmét Robert Prechter, az Elliott-hullámok szakértője arra, hogy vége a medvepiaci rallynak, s a shortosok felvehetik végre pozícióikat. Az elmúlt két évben meglehetősen jó tippeket adó guru, aki az 1987-es tőzsdekrachot megelőző jóslatával vált híressé úgy véli, a lefelé tartó hullám ellenirányú mozgása elérte csúcsát, jöhet a következő gödör, amely 400(!) pont környékére viheti le az S&P-500-as indexet.

A szakember számos érvvel támasztotta alá véleményét a meglehetősen bonyolult és összetett elemzési rendszert használva. Az Elliott-hullámokon kívül a befektetői optimizmust vizsgálta, amely extrém magasságokat ért el az elmúlt hetekben, akárcsak a 2007 nyarán-őszén tapasztalt részvénypiaci csúcs idején. A hullám tetejét jelzi szerinte, hogy általánosan elfogadott vélemény lett a befektetői közösségen belül, a világ megmenekült a legrosszabbtól, s a gazdaság végre növekedési pályára állt. Ez azonban a szakértő szerint csak hiú ábránd, s ahogy az egyre növekvő munkanélküliség egyre több szektort fertőz meg a gazdaságban, ez ki is fog derülni.

Az amerikai elnök népszerűségének csökkenése is a rally kifulladásának irányába hat, elmélete szerint az elnöki szimpátiát a lejtőn a részvényárfolyamok is követni fogják. A technikai elemzés más eszközeit is bevetve felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok áremelkedése a medvepiaci rallyk számos jegyét viselte magán, a felfelé tartó árfolyamokat a forgalom eltűnése kísérte. Ráadásul augusztusban a New York-i értéktőzsde forgalmának harmadát olyan cégek részvényei adták, mint az AIG, a Fannie Mae és a Freddie Mac papírjai. Ezeket a szerinte nullát érő cégeket csak a remény hajtotta felfelé, a befektetők vadásztak a nagy hozamot ígérő, sokat esett papírokra. Előbb-utóbb ki fog azonban derülni, mennyit is érnek ezek a papírok - szól a sarkos vélemény.

A nem kereskedő szemléletű befektetőknek azt ajánlja, hogy a shortok második felének megnyitásával várják meg az indexekben a március óta tartó emelkedő trendvonal törését, ez most 8900 és 9000 pont között lehet a Dow Jones Ipari Átlagban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

loand, 2009.09.03 13:46

A 2007. októberében elért szinteknek 66 százalékán állnak jelenleg a vezető tőzsdemutatók a világban, ez áresés. A március eleje óta tartó trend emelkedő, azonban kérdés még, hogy igazi ciklikus, azaz 3-4 évig tartó emelkedő trend elejéről van-e jelenleg szó, vagy pedig egy ciklikus medvepiacban tapasztalt felfelé korrekcióról. Az elemző állította azt, hogy a jelenlegi trend csak egy medvepiaci rally, én mint az elemzés lefordítója és cikk formában az olvasóközönség elé tárója nem foglaltam állást a kérdésben.

Tisztelettel,

Lovas R. András
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

broom1, 2009.09.03 13:27

itt művelődhetsz a témában:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bear_market_rally
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

broom1, 2009.09.03 13:26

shanghai, remélem nem tőzsdézel :)
tényleg nem hallottál még olyanról, hogy egy alapvetően lefelé mutató trendben van felívelő szakasz? na, ez a medvepiaci rally
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

shanghai, 2009.09.03 10:27

Talán valami átgondoltság, értelmezés - netán hozzáértés - is kellene mielőtt valaki ilyet lefordit. A medvepiac csökkenő trendet / árfolyamokat jelent. Az utóbbi időben éppen emelkedő trend volt - amit a bikákkal szimbolizálnak - és a megjósolt esés jelenti a medve piac eljövetelét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html