A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az augusztus 28-án napközben beállított csúcsa után rendkívüli jegyzetben hívta fel a befektetők figyelmét Robert Prechter, az Elliott-hullámok szakértője arra, hogy vége a medvepiaci rallynak, s a shortosok felvehetik végre pozícióikat. Az elmúlt két évben meglehetősen jó tippeket adó guru, aki az 1987-es tőzsdekrachot megelőző jóslatával vált híressé úgy véli, a lefelé tartó hullám ellenirányú mozgása elérte csúcsát, jöhet a következő gödör, amely 400(!) pont környékére viheti le az S&P-500-as indexet.

A szakember számos érvvel támasztotta alá véleményét a meglehetősen bonyolult és összetett elemzési rendszert használva. Az Elliott-hullámokon kívül a befektetői optimizmust vizsgálta, amely extrém magasságokat ért el az elmúlt hetekben, akárcsak a 2007 nyarán-őszén tapasztalt részvénypiaci csúcs idején. A hullám tetejét jelzi szerinte, hogy általánosan elfogadott vélemény lett a befektetői közösségen belül, a világ megmenekült a legrosszabbtól, s a gazdaság végre növekedési pályára állt. Ez azonban a szakértő szerint csak hiú ábránd, s ahogy az egyre növekvő munkanélküliség egyre több szektort fertőz meg a gazdaságban, ez ki is fog derülni.

Az amerikai elnök népszerűségének csökkenése is a rally kifulladásának irányába hat, elmélete szerint az elnöki szimpátiát a lejtőn a részvényárfolyamok is követni fogják. A technikai elemzés más eszközeit is bevetve felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok áremelkedése a medvepiaci rallyk számos jegyét viselte magán, a felfelé tartó árfolyamokat a forgalom eltűnése kísérte. Ráadásul augusztusban a New York-i értéktőzsde forgalmának harmadát olyan cégek részvényei adták, mint az AIG, a Fannie Mae és a Freddie Mac papírjai. Ezeket a szerinte nullát érő cégeket csak a remény hajtotta felfelé, a befektetők vadásztak a nagy hozamot ígérő, sokat esett papírokra. Előbb-utóbb ki fog azonban derülni, mennyit is érnek ezek a papírok - szól a sarkos vélemény.

A nem kereskedő szemléletű befektetőknek azt ajánlja, hogy a shortok második felének megnyitásával várják meg az indexekben a március óta tartó emelkedő trendvonal törését, ez most 8900 és 9000 pont között lehet a Dow Jones Ipari Átlagban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!