Újabb jelzés érkezett - nem árt felkészülni a legrosszabbra

Újabb hangulati mutató lengett ki a szélsőséges tartományba, 10 éves mélypontra süllyedt a befektetők érdeklődése az eladási opciók iránt a vételiekkel szemben.
Lovas-Romváry András, 2014. január 11. szombat, 08:45
Fotó: Napi.hu

A tőkepiaci hírlevélírói hangulat s az alapkezelői pozicionáltság mellett január elejére újabb hangulati mutató érkezett az amerikai részvénypiacon a szélsőséges és éppen ezért már veszedelmes optimizmust mutató tartományba.

A Chicago Board Options Exchange-en 10 éves mélypontra süllyedt az úgynevezett put/call arány 10 napos átlaga. Ez annyit jelent, hogy utoljára 2004-ben volt a jelenlegihez hasonló tartósabb időszak, amikor a befektetők igénye ilyen alacsony volt a tőzsdei árcsökkenésre játszó opciók iránt, s ilyen magas a vételi opciókra. Az eladási opciók iránti alacsony kereslet azt mutatja, hogy a befektetők nem félnek egy esetleges tőzsdei áreséstől, s ezért egyre kisebb mértékben próbálják biztosítani részvényportfólióikon elért nyereségüket opciók vásárlásával.

PUT/CALL arány
Napi.hu


Eközben a tőkepiaci hírlevélírói derűlátás szintén csúcsokat döntöget. Az általuk javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés szerint január első hetében már több, mint 60 százalékuk javasolta ügyfeleik számára a részvényvásárlást. A vételre buzdítók aránya ebben a felmérésben utoljára 6 évvel ezelőtt járt ebben a magasságban, 2007 októberében, a 2007-2009-es medvepiacot megelőző részvénypiaci csúcs időszakában. December utolsó hetében a pesszimisták, azaz a részvényeladást tanácsolók aránya 26 éves mélypontot ütött 14,1 százalékon. Az e heti arány minimális konszolidációt jelez, jelenleg a 60,6 a 15,2 százalékhoz az arány.

Tanácsadói hangulat
Napi.hu

Az amerikai alapkezelők is a további tőzsdei áremelkedés mellett tették le a voksukat. Az NAAIM, az aktív alapkezelők amerikai szövetsége szerint tagjaik körében hetek óta 90 százalék felett áll a portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as részvényindex irányában. Ez szintén igen magas értéknek tekinthető, jellemző a lokális, vagy ciklikus időszakokra, de persze a folyamatos emelkedéssel jellemzett időszakokra is a tőzsdén.

Alapkezelők pozíciói
Napi.hu


Annak ellenére, hogy egyelőre nem látszik olyan hír a láthatáron amely miatt igazán pesszimistává lehetne válni a részvényárfolyamokkal kapcsolatban, a mutatók alapján nem árt óvatosnak lenni. Az elmúlt évtizedekben sokszor előfordult már, hogy ezen hangulati mutatók egyikének vagy másikának szélsőséges értékre futása jól előrejelezte a fordulatot a részvénypiac irányában. Az, hogy mindegyik szélsőséges értékre ugrott azt sejteti, hogy a részvénypiac egy hosszabb távú piaci tetőpont közelében járhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2014.01.13 09:06

@jobbajobb: ...ez tündérmese,nem???

De az, csak az, maga "nemzeti" idiota.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.01.13 01:25

@ingyen: "amúgy meg ezen a fórumon nem agymosott narancsos barmok vannak"

Meghogy nem :)
Csak par pelda: szkiita, use, bhole, bogar, rw, stricibacsi, justice, borisz.
Vannak itt is boven :)

Amugy szkiita -nak foloslegesen irogatsz, ez meg a tobbi agymosott hulyenel is hulyebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.01.12 21:22

@jobbajobb:

na hazug dsznó, akkor nézzük:

deficit: sima csalás. a manyup pénzek államosítása miatt csökkent. ha kivesszük a bevételekből a havi 9% nyugdíjjárulék részt, ami a manyupokhoz ment, akkor a hiány 3,8-4% körül van, ami annyi, amennyi 2008 körül volt. persze ez a pénz hiányozni fog majd a nyugdíjakból, te ez a magadfajta rohadékoknak ugye nem számít.
infláció: az tényleg csökkent, de megintcsak csalással, a rezsicsökkentés miatt. ezt megint utólag kell majd megfizetni.
munkanélüliség: ha kivesszük a közmunkásokat, és csak azt nézzük, hogy a versenyszférában (tehát akik az adót fizetik) mi van, akkor ott nemhogy nőtt, de csökkent a munkahelyek száma.
gdp: ezt mindenki tudja, hogy az idei mezőgazdasági eredmény miatt van. ha nézzük a fidesz kormány 4 évét, akkor összesen +0 körül van (0,2). mivel ugye tavaly esés volt.

úgyhogy abba lehet hagyni a rohadt hazudozást.

amúgy meg ezen a fórumon nem agymosott narancsos barmok vannak, menj a polgári körbe a szövegeddel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2014.01.12 20:51

@jobbajobb: szektás korcs, a NETTÓ átlagjövedelem euróban mérve a 2010-es szint alatt van... NETTÓ, adózás utáni átlagjövedelem! ez a szektás korcsoknál már tündérmese???
örüljünk, hogy csak ekkora rombolás vitt véghez a szektás csürhe???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.11 19:04

@homeros: ...csökkent a deficit ,az infláció ,a munkanélküliség ,nő a gdp !!...nőnek a jövedelmek ,és a fogyasztás is beindul..!!


..ez tündérmese,nem???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html