A tőkepiaci hírlevélírói hangulat s az alapkezelői pozicionáltság mellett január elejére újabb hangulati mutató érkezett az amerikai részvénypiacon a szélsőséges és éppen ezért már veszedelmes optimizmust mutató tartományba.

A Chicago Board Options Exchange-en 10 éves mélypontra süllyedt az úgynevezett put/call arány 10 napos átlaga. Ez annyit jelent, hogy utoljára 2004-ben volt a jelenlegihez hasonló tartósabb időszak, amikor a befektetők igénye ilyen alacsony volt a tőzsdei árcsökkenésre játszó opciók iránt, s ilyen magas a vételi opciókra. Az eladási opciók iránti alacsony kereslet azt mutatja, hogy a befektetők nem félnek egy esetleges tőzsdei áreséstől, s ezért egyre kisebb mértékben próbálják biztosítani részvényportfólióikon elért nyereségüket opciók vásárlásával.

PUT/CALL arány
Kép: Napi.hu


Eközben a tőkepiaci hírlevélírói derűlátás szintén csúcsokat döntöget. Az általuk javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés szerint január első hetében már több, mint 60 százalékuk javasolta ügyfeleik számára a részvényvásárlást. A vételre buzdítók aránya ebben a felmérésben utoljára 6 évvel ezelőtt járt ebben a magasságban, 2007 októberében, a 2007-2009-es medvepiacot megelőző részvénypiaci csúcs időszakában. December utolsó hetében a pesszimisták, azaz a részvényeladást tanácsolók aránya 26 éves mélypontot ütött 14,1 százalékon. Az e heti arány minimális konszolidációt jelez, jelenleg a 60,6 a 15,2 százalékhoz az arány.

Tanácsadói hangulat
Kép: Napi.hu

Az amerikai alapkezelők is a további tőzsdei áremelkedés mellett tették le a voksukat. Az NAAIM, az aktív alapkezelők amerikai szövetsége szerint tagjaik körében hetek óta 90 százalék felett áll a portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as részvényindex irányában. Ez szintén igen magas értéknek tekinthető, jellemző a lokális, vagy ciklikus időszakokra, de persze a folyamatos emelkedéssel jellemzett időszakokra is a tőzsdén.

Alapkezelők pozíciói
Kép: Napi.hu


Annak ellenére, hogy egyelőre nem látszik olyan hír a láthatáron amely miatt igazán pesszimistává lehetne válni a részvényárfolyamokkal kapcsolatban, a mutatók alapján nem árt óvatosnak lenni. Az elmúlt évtizedekben sokszor előfordult már, hogy ezen hangulati mutatók egyikének vagy másikának szélsőséges értékre futása jól előrejelezte a fordulatot a részvénypiac irányában. Az, hogy mindegyik szélsőséges értékre ugrott azt sejteti, hogy a részvénypiac egy hosszabb távú piaci tetőpont közelében járhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!