A keddi Napi Gazdaság cikke

A német ingatlanalapok egy részén újabb felfüggesztési hullám vonul végig: azoknál, amelyeknél május végén általában három hónapra bejelentették a kifizetések zárolását, sorban hosszabbítják azt meg. A KanAm Grundinvest és a SEB ImmoInvest nevű alapok pár nappal korábbi bejelentését követően most a Credit Suisse (CS) Euroreal nyílt végű ingatlanalap jegyei visszaváltását is meghosszabbították, legfeljebb újabb kilenc hónapos időtartamra. Adott esetben azonban előbb is megnyílhatnak az alap kapui a kilépni kívánók számára – írja a Fonds Professionell Online.

A Credit Suisse magyarázata szerint a lépést a német törvényi keretfeltételek várható változása és a szükséges likviditás hiánya indokolja. Az utóbbi megoldására ingatlaneladásokat terveznek, bár céloznak arra, hogy ezt nem mindenáron fogják megtenni, elsődleges az alap vagyonának megőrzése. Augusztus 11-én egyébként a vagyonnak csak 6,4 százaléka, 387,6 millió euró volt olyan likvid eszközökben, amelyeket a kezelési szabályzat szerint befektetési jegyek visszaváltására lehetne fordítani.

Magyarországon az Aberdeen Ingatlan (volt Credit Suisse Ingatlan) és az Aberdeen Euró Ingatlan Alap fektet az említett német konstrukcióba, valamint ezeken keresztül áttételesen az Aberdeen Konzervatív Vegyes Alap is. Ezek forgalmazását május 21-étől szüneteltetik, az akkori közlemény szerint a német alap újramegnyitásáig. (Már csak azért is szükséges ez, mert a mögöttes termék felfüggesztésének egyik következménye a nettó eszközérték számításának szüneteltetése, így nincs megfelelő visszaváltási árfolyam.) Ebben a három hazai termékben összesen mintegy 7,2 milliárd forint volt a májusi legutolsó adatok szerint, ami tehát várhatóan marad befagyva mindaddig, amíg a németeknél nem javul a likviditás.

A német ügyfelek problémáit paradox módon éppen egy, az ő védelmükre bevezetni szándékozott befektetővédelmi törvénytervezet okozta, amely többek között korlátozná, időtávhoz kötné az ingatlanalapokból való kilépést. Ennek májusi bejelentése pénzkivonási, majd felfüggesztési hullámot indított el az országban a gyengébb likviditású konstrukcióknál, ahol egyébként 2008 végén – hasonlóképpen a magyarországihoz – már volt egy „kapuzárási pánik” a pénzügyi válság miatt. A helyzetet rontja, hogy május óta sem derült ki pontosan, mi is lesz az említett törvénytervezet sorsa.

A hazai befektetőktől eltérően a németek kevésbé védtelenek a hasonló felfüggesztésekkel szemben. Ott ugyanis a nyílt végű alapokat is bevezetik a tőzsdére, így a lezárt alapok jegyeit is értékesíteni lehet. A hamburgi tőzsde statisztikája szerint a befektetési jegyek mezőnyében a CS Euroreal júliusban megszerezte az első helyet 16,7 millió eurós forgalommal, de az első tíz közül egyébként is hét volt ingatlanbefektetési jegy. Hogy azután az eladóknak mekkora árengedményt kellett tenniük az utolsó nettó eszközértékhez képest, hogy likviditáshoz jussanak, arról nem szólnak a statisztikák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!