BUX
39699

Újabb kokit kaptak a shortoló spekulánsok

Öt európai ország meghosszabbítja a részvényárfolyamok csökkenésére játszó short ügyletek tilalmát vagy később dönt a korlátozások érvényben tartásáról.

NAPI, 2011. augusztus 26. péntek, 10:30

Belgium, Franciaország, Olaszország és Spanyolország meghosszabbították a short ügyletekre vonatkozó, augusztus 12-én bevezetett tilalmukat, amitől azt remélik, hogy fékezi a részvényárfolyamok csökkenését - jelentette a Reuters. Olaszország és Spanyolország döntése szeptember 30-ig marad érvényben, Franciaországban további megfontolásig nem változtatnak a helyzeten, a belga tőzsdei felügyelet jelezte, hogy bár nincs határideje az országban a shortolás tilalmának, de a fedezett ügyletekre vonatkozó korlátozást a lehető leghamarabb feloldják. Görögországban, ahol már korábban betiltották ezt a fajta ügyletet, szeptember végén vizsgálják felül a döntést. Egyébként október 7-én jár le a korlátozás hatálya. A német hatóságok ugyanakkor elutasították azokat a pletykákat, amelyek szerint fontolgatnák a régóta érvényben lévő shottilalom kibővítését.

Négy európai ország azt követően döntött a shortolás korlátozása mellett, hogy a tőzsdék meredek lejtőre kerültek a hónap elején, ám az olasz, a francia és a spanyol rendelkezés csak két hétre szólt, így e hétig lettek volna érvényben. A spekulatívnak tartott ügyletek visszafogása azonban nem hozta meg az eredményt - hívja fel a figyelmet a Reuters: bevezetésük óta a STOXX Europe 600 bankindex 7,5 százalékkal csökkent.