Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb korrupciós ügybe keverték a Molt, most az osztrák sajtó cikkezik arról, hogy a magyar olajcég egy fegyverkereskedő lobbystának utalt át egy jelentősebb összeget.Egy osztrák napilap szerint 2 millió eurót fizetett a Mol még 2005-ben Alfons Mensdorff-Pouilly grófnak, akit több ügyben is megvádoltak az elmúlt időszakban. A cikk szerint a Mol akkor utalta át a több mint fél millárd forintnak megfelelő összeget Mensdorff-Pouillynak, amikor még az osztrák OMV a Mol egyik legnagyobb részvényese volt. Az ügy érdekessége, hogy az eddigi hivatalos hírek szerint az OMV is utalt át pénzt a grófnak, amit hivatalosan el is ismertek az osztrák Falter lap szerint. Állítólag a két cégtől 2005 és 2006 között 3,5 millió eurót kapott  a gróf.  A lap szerint az osztrák ügyészség vizsgálja ezt az ügyét a grófnak, mert elképzelhető, hogy hűtlen kezelés és pénzmosás történt az ügylet kapcsán. A bécsi ügyészség egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt. Három éve viszont elismerték, hogy nyomozást indított a lobbistának az OMV-től kapott átutalása miatt. Az osztrák olajcég akkor ezt azzal magyarázta, hogy a gróf piaci elemzéseket készítezz 13 közép-kelet-európai országról.

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők többsége nem igazán kívánt nyilatkozni erről az ügyről, mivel egyelőre nm igazán látszik ennek komolyabb gazdasági vonatkozása. Az elemzők többsége akikkel beszéltünk név nélkül azt mondták, nehezen képzelhető el, miért fizetett volna a Mol ennyi pénzt a grófnak, így nem igazán várható a jelenlegi infok alapján árfolyamreakció. A Mol megkeresésünkre egyelőre nem kommentálta a hírt.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!