A Raiffeisen leminősítését főként az orosz és ukrán bevételi prognózisok csökkentésével, valamint az emelkedő értékesítési költségekkel magyarázza. Korábban az elemző az idei évre minimálisan emelkedő forgalommal számolt Oroszország esetében, míg most már 5 százalékos visszaesést prognosztizál, Ukrajnában pedig a korábbi 2 százalék körüli növekedéssel szemben 30 százalék feletti visszaesést vár.

Az értékesítési költségeknél viszont növekedéssel számolnak - a menedzsment által korábban adott előrejelzések alapján -, így az üzemi eredményhányadra vonatkozó becslés 2014-re a korábbi 16,2 százalékról 9,6 százalékra csökkent, míg 2015-re a korábbi 16,8 százalékról 10,6 százalékra.

Az üzemi profithányad feltételezett romlásában komoly szerepet játszik a rubel és a hrivnya forinttal szembeni jelentős leértékelődése, az elemző ugyanis nem számol azzal, hogy az ukrán válság rövid időn belül megoldódna. Az egy részvényre jutó eredménybecslését mindezek következtében az idei és a jövő évre vonatkozóan 44, illetve 38%-kal csökkentette az elemző.

A részvényre vonatkozó ajánlását a Raiffeisen ennek megfelelően a korábbi vételről tartásra módosította, a célárfolyamot pedig 5200 forintról 4200 forintra csökkentette.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!