Európa legnagyobb olajtársaságának harmadik negyedévi profitja 16 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, közel két éve folyamatosan túlszárnyalva az elemzők várakozásait. A cég vezetősége az eredményt kielégítőnek nevezte. A nyersolaj kereskedelmi árának rekordértékű növekedése és a befektetésekből származó haszon következtében a hágai székhelyű olajvállalat profitja 6,92 milliárd dollár, azaz részvényenként 1,1 dollár lett a harmadik negyedben, az előző év azonos időszakában regisztrált 5,94 milliárd dollár, azaz részvényenként 93 centes profit után. A könnyűolaj ára átlagban 6,4 százalékkal volt magasabb a harmadik negyedév során az előző év árainak tekintetében, és október 17-én elérték a rekordértékű 90,07 dolláros hordónkénti árfolyamot is. A termelés növekedését célul kitűző Shell kibocsátása négy év óta folyamatosan csökken, ezért a cég nagyobb hangsúlyt fektetne a jövőben a földgáz cseppfolyósítására vonatkozó katari és a kátrányhomok kitermelésére vonatkozó kanadai projektjeire. A Shell "A" részvényei Londonban negyed százalékot, 2051 pennyre estek vissza délig, azt követően, hogy a bejelentést követően 0,4 százalékot emelkedtek.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!