Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint a Metis az MKB 45 százalékát tulajdonolja, így az ügylet lezárásával a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a Konzum Befektetési Alapkezelő ezzel azonos mértékű befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában. A tranzakcióhoz az MNB felügyeleti hozzájárulása is szükséges.

Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc 53 százalékos és a Konzum Nyrt. 47 százalékos tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő az MNB felügyeleti jóváhagyását követően ugyanilyen mértékű, azaz 45 százalékos befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

A Konzum Befektetési Alapkezelő azt is bejelentette, hogy a befektetési alapok nyilvántartásba vételének jogszabályi rendelkezéseivel összhangban kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját. Az alap bejegyzését követően a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát. (Az azonban egyelőre nem ismert, hogy melyik jelenlegi tulajdonos 4 százalékát vennék meg.)

A tranzakcióhoz szükséges megállapodásokat a felek megkötötték, így a felügyeleti eljárásokat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis II. Magántőkealapoknak együttesen 49 százalékos tulajdonuk lesz az MKB Bankban.

Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: a Metis Magántőkealap alapkezelői tevékenységének átvételével, illetve a bank további 4 százalékos részesedésének megvásárlására létrehozandó Metis II. Magántőkealappal a Konzum-csoport pénz- és tőkepiaci jelenlétét kívánja erősíteni. Fontosnak tartják, hogy az MKB menedzsmentje üzleti döntéseiben és a társaság irányításában továbbra is megőrizze szakmai függetlenségét.

Az MKB vezetésének stratégiai céljainak megvalósításához hozzájárulhat a bank tervezett tőzsdére lépése is, amelyben előnyt jelenthet a Konzum Nyrt. tőzsdei jelenléte és tőkepiaci tapasztalata - írja közleményében a Konzum Nyrt.

Egyre kavarják

A mostani bejelentés nem meglepetés azok után, hogy április 26-án kiderült: a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás (aki a Napi.hu kiadásban megjelent A 100 leggazdagabb 2017 szerint a 47. leggazdagabb magyar 17,9 milliárd forintos becsült vagyonnal.) tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 20,19 százalékos, a Balog Ádám MKB-vezérigazgató, volt MNB-alelnök tulajdonában álló Promid Invest Zrt. pedig 9,81 százalékos közvetett tulajdont szerzett az MKB Bankban - miután Rakesh Kumar Aggarwal értékesítette az MKB Bank Zrt.-ben 30 százalékos közvetlen tulajdonosi hányaddal rendelkező Blue Robin Investment tulajdonosában, a Graha Zrt.-ben meglévő részesedését.

Az MNB még 2016. március végén hirdetett nyertest az állami tulajdonú és állami pénzből szanált MKB Bank Zrt. 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlására érkezett három ajánlat közül. Végól a legmagasabb vételárat, 37 milliárd forintot kínáló konzorcium tagjait - Blue Robin Investments S.C.A., Metis Magántőkealap, Pannónia Nyugdíjpénztár - választotta ki győztesként a jegybank, részesedésük a zárási feltételek teljesülését követően 45-45-10 százalék lesz az MKB-ban. A dealt tavaly június végén zárták.

Aggarwal szerepe minden valószínűség szerint csak átmeneti volt a történetben, hiszen a luxemburgi bejegyzésű, ismeretlen tulajdonosi hátterű magántőkealap, a Blue Robin a 45 százalékából már tavaly három hét után túladtak az MKB 15 százalékán, azt ugyanis az akkori hírek szerint - az OTP Bank 5,55 milliárd forintos hiteléből - vette meg az MKB Bank újonnan megalakult munkavállalói résztulajdonosi program (mrp )szervezete. Majd a maradék 30 százalék került áprilisban Szemereyhez és Baloghoz.

A most kezelőt cserélő Metis Magántőkealap tulajdonosi köre sem ismert, de a soha nem cáfolt lapinformmációk szerint az alap mögött minden valószínűség szerint a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel sok szálon összefonódó Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa (aki 40 milliárd forintos becsült vagyonnal a 21. leggazdagabb magyar).

Ez már a második

Így már a második magyar nagybankba szállt be Mészáros Lőrinc. Április közepén derült ki, hogy a Konzum Nyrt. érdekeltségébe tartozó KZF Vagyonkezelő Kft.-n keresztül, tőzsdén kívüli ügylet keretében felvásárolta az FHB Jelzálogbank részvényeinek 5,96 százalékát. A tranzakció nyomán az FHB Jelzálogbank Nyrt. 6 462 005 darab törzsrészvénye került közvetetten a csoport kezelésében lévő Konzum PE Magántőkealap tulajdonába, amely 6,85 százalékos szavazati arányt biztosít az FHB irányításában. A részvénycsomag korábban az Allianz Hungária Biztosító Zrt. tulajdonában volt.

Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!