A pénteki tőzsdenap kezdete után egy órával fél százalék körüli pluszban álltak a főbb irányadó mutatók Nyugat-Európában. Az FTSE-100 0,5, a DAX és a CAC-40 pedig 0,3 százalékos előnyt gyűjtött csütörtöki záróértékéhez képest. Szakértők szerint az európai adósságválsággal kapcsolatos félelmek alábbhagytak a piacokon, amihez jelentősen hozzájárult az EU döntéshozóinak csütörtöki megállapodása is, melyben a politikusok lefektették a következő évtized közös gazdaságpolitikai célkitűzéseinek alapjait. A csütörtöki, sikeres spanyol állampapír-aukció után a bankpapírokban látott kockázatok is enyhültek a parketteken, így pénteken a szektor teljesítménye tovább javult. Az európai vezetők ráadásul arról is megállapodtak csütörtökön, hogy a pénzintézetek tőkehelyzetéről szóló korábbi vizsgálatok, az úgynevezett stressz-tesztek eredményét közzéteszik. A banki tőkemutatók nyilvánosságra hozatalától hasonló eredményt várnak, mint az Egyesült Államokban, ahol a nagyfokú, sokszor nem teljes mértékben megalapozott bizalmatlanságot enyhítette a stressz tesztek eredményeinek közlése. A Porsche a korábbinál kedvezőbb éves eredmény-előrejelzést közölt pénteken, a Danone pedig arról számolt be, hogy oroszországi leánya összeolvadt egy helyi vállalattal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!