A kedvező képet árnyalja, hogy a helyi devizás alapok esetében tőkekivonás következett be.

Az EPFR legfrissebb adatai szerint az április 23-án zárult hét során több mint 0,2 milliárd dollár érkezett a fejlődő piaci kötvényalapokba, ez volt zsinórban a negyedik hét, ami tőkebeáramlással zárult az alapkategória esetében. A kemény devizás alapokba közel 119 millió dollárt fektettek a befektetők, míg a vegyes devizás kötvényalapokba 227 millió dollár érkezett, a helyi devizás alapokból viszont 143 millió dollár távozott. Év eleje óta összesen 9,1 milliárd dollárnyi tőkekivonás következett be az alapokból. Azaz az elmúlt hetekben látható biztató jelek ellenére még mindig igen gyengén teljesítenek idén a fejlődő kötvényalapok, amelyből a legnagyobb részt a helyi devizás alapok tőkekivonása tette ki.

Az UniCredit szakemberei az elmúlt hetekben látható tőkebeáramlás ellenére még úgy vélik, hogy korai lenne trendfordulóról beszélni. Véleményük szerint a mostani tőkebeáramlások arra vezethetők vissza, hogy a fejlődő kötvényalapok alulértékelté váltak, így a mostani szinteken jó beszállási lehetőséget kínálnak.

Az összeállítás kiemeli, hogy áprilisban eddig a magyar piacra 600 millió dollárnyi tőke érkezett. A dél-afrikai alapokba pedig április 23-ig 100 millió dollárnyi friss tőkét fektettek a befektetők. A török kötvények esetében pedig áprilisban 1,8 milliárd dolláros tőkekivonásra került sor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!