Délelőtt az Európai Bizottság üdvözölte a görög kormány reformprogramját, amely az EU/IMF-mentőprogram hét végén elfogadott négyhavi meghosszabbításának feltétele, ám az IMF és az ECB is kifogásolta a részletek hiányát. Most az eurózónás tagállamok kormányain lesz a sor, hogy rábólintsanak a programra. Bár a Grexit közvetlen veszélye úgy tűnik elhárult egy egy időre, de görögökre még kemény tárgyalások várnak. Mindenesetre ennek a részeredménynek láthatóan nagyon örültek a piacok. A nap végi nyereséges zárásokhoz még az amerikai Fed-elnök szavai is hozzájárultak, a szenátusi meghallgatásán ugyanis arról beszélt, hogy a mennyiségi enyhítés gazdaságösztönzéséből még nem teljesült minden feltétel, ezért a Fed hangsúlyozottan "türelmes" álláspontot képvisel a kamatemelések megkezdésében.

Az FTSE-100 0,5 százalékos pluszban zárt, amivel új történelmi csúcsot ért el. A DAX 0,6 százalékkal szintén történelmi csúcsot állított be, ebben az évben már ez a 16. rekordzárása. A CAC-40 szintén 0,5 százalékkal erősötött, ez a párizsi index esetében 2008 júniusa óta nem látott magasság. A Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékos nyereséget ért el, ami 2007 októbere óta nem látott csúcsot jelent.

A görög tőzsde szárnyalt, az ASE 9,8 százalékkal zárt magasabban az előző napi zárószintjénél. A bankok is hatalmas rallyt vágtak le: az Alpha Bank 17, a National Bank of Greece 16,7, a Piraeus Bank 20 százalékot ugrott.

A periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 0,9, a madridi IBEX-35 0,7 százalékos nyereségben zárt.

Az európai tőzsdezárást követően a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones Ipari Átlag (DJIA) 0,5, az S&P 500 0,3, a Nasdaq 0,1 százalékkal erősödött.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 59,62 dollár volt, 72 centes napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 50 centtel 566,25 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0024 dollárral 1,6486 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!