Az arabica ára igen nagy mértékben, csaknem 85 százalékkal emelkedett az év eleje óta. Kedden 16 órakor az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára 2,0750 dolláron állt, ami 4,1 cent (2 százalék) drágulás a hétfői zárószinthez képest. Röviddel korábban 2,0890 dolláron, kétéves csúcson is jegyezték a kávéfajta fontonkénti árát.

Legutóbb 2011 elején emelkedett jelentősen az arabica ára, akkor 3 dollár fölött is jegyezték. A múlt héten Mauricio Galindo, a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) egyik vezetője azt mondta, hogy ha tovább tart a szárazság Brazíliában, kávéhiány lép fel a világpiacon, amire négy éve nem volt példa.

Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik.

Az ICO várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014/2015-ös idényben 48 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm) kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A Reuters megjegyezte, hogy egyre több elemző intézet ront Brazília kávétermés-kilátásán, és sokak szerint a szárazság a következő évi termésre is hatással lesz.

A gyengébb minőségű robusta kávéfajta ára is tovább emelkedett kedden, egy éve legmagasabb szintre, tonnánként 2 százalékkal 2192 dollárra nőtt. A robusta a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!