BUX
39138

Újabb siker

Ötszörös volt a túljegyzés a befektetők részéről a tízéves devizakötvény-kibocsátáson, a tranzakció rendkívül sikeres volt, egymilliárd euró értékben bocsátottak ki, és 4,9 milliárd euróra érkezett ajánlat - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára az M1-en pénteken az MTI szerint.

Szabó Zsuzsanna, 2017. október 6. péntek, 10:51

A tranzakció lényege a kamatterhek csökkentése, így kevesebb kamatot kell az államnak a következő öt évben fizetnie, több más kiadásra jut lehetőség a költségvetésből.

A korábban kibocsátott dollárkötvények kamata rosszabb volt, az ország még kockázatosnak minősült, viszont jelenleg az ezekért cserébe kibocsátott euró alapú állampapír alacsonyabb kamatkiadást eredményez - ismertette Hornung.

A kormány célja a GDP arányos államadósság folyamatos csökkentése. Az adósság szerkezete is folyamatosan változott az elmúlt években, több mint 50 százalékról 24 százalékra mérséklődött a devizaadósság 2017 első fél év végére. Az államadósság devizaszerkezete a tranzakcióval nem változik, dollár helyett eurót bocsátottak ki - mondta.

(Fotó: Shutterstock)