Újabb svájcifrank-sokk jöhet - itt a jegybanki figyelmeztetés

A Svájci Nemzeti Bank szerint további felértékelődése nyomás nehezedhet a frankra a görög adósságproblémák miatt. Ezért közelről figyelik a devizapiaci fejleményeket, s ha kell, interveniálnak a frank gyengítése érdekében, ha durvulna a helyzet.
Napi.hu, 2015. április 24. péntek, 11:11
Fotó: Reuters

Ahogy a mostani fejlemények mutatják, a svájci frank könnyen erősödhet átmenetileg a görög adósságproblémák okozta bizonytalanságok miatt - mondta Thomas Jordan kormányzó a jegybank részvényeseinek Bernben. Elmondása szerint az SNB folyamatosan figyelemmel kíséri a válság frank árfolyamára gyakorolt hatásait. Aktívak maradunk a devizapiacon ha kell, hogy befolyásolni tudjuk a monetáris feltételeket - mondta, s hozzátette, véleményük szerint a frank jelenleg jelentősen túlértékelt, s árfolyaménak gyengülésére számít idővel.

Az SNB vezetése védelmébe vette monetáris politikáját és döntéshozatali rendszerét, miután az euró/svájci frank küszöb váratlan, januári eltörlése után azt sok kritika érte. Mint ismert, a küszöb eltörlését követően a frank további heves erősödésnek indult, s ez sokakat aggodalommal töltött el az exportfüggő svájci gazdaság várható teljesítményével kapcsolatban - írja a Reuters.

A kritikusok szerint - akik között sok vezető gazdasági személyiség és politikus is akadt - az SNB döntéshozó testületének felépítése miatt korlátozottan van lehetőség az eltérő álláspontok megfelelő ütköztetésére a fontos monetáris politikai döntések meghozatala előtt. Az SNB vezetése jelenleg mindössze 3 kormányzóból áll, akik szakmai háttere rendkívül hasonló, alapvetően makropénzügyi, ezért a gazdaság más szegmenseinek érdekei nem jelennek meg a döntéshozatal során.

EUR/CHF napos
Alfatrader

 


A kormányzótanács tagjai nem elefántcsont toronyban élnek, s nem kizárólag olyan információktól és elemzésektől függnek, amelyek a saját szakterületükről érkeznek - mondta Jean Stude, a tanács elnöke, amely felügyeli az SNB tevékenységét, de nem befolyásolja a monetáris politika alakítását. Rendszeresen tartják a kapcsolatot a svájci és külföldi nyilvánossággal és az üzleti élet képviselőivel, a politikai és tudományos közösséggel.

Jordan szavaiban elismételte a vezető testület korábbi érvelését az árfolyamküszöb eltörlése mellett. Szerinte a banknak nem volt más választása, annak védelme ugyanis csak januárban 100 milliárd frankba került volna. Felelőtlenség lett volna részünkről a minimális árfolyam további fenntartása,  s az ezzel járó költségek felvállalása anélkül, hogy meg lettünk volna győződve annak fenntarthatóságáról - emelte ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.04.24 12:32

nem a svájci frank erősödött, hanem az euro gyengült.

egy éve 1,14 usd-t ért egy chf, ma viszont már csak 1,04-et,azaz hiába törölték el az árfolyamgátat, még gyengült is a frank.

de ha az 5 évvel ezelőtti árfolyamot nézzük, ahhoz sem erősödött a chf, akkor 1,03 volt, ma 1,04 azaz gyakorlatilag változatlan.

de a második legjelentősebb devizához, a kínai jüan-hoz képest is esett a frank, 5 éve még 7,05 yuan volt egy chf, egy éve 6,86, ma már viszont csak 6,39.

svájc európán kívüli kitettsége nagy, ezért hiba lenne ha csak az euróhoz kötnék az árfolyamot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html